Sepsiszentgyörgyön az önkormányzatra hárul, ami nagyvárosokban piaci alapon működik

Számadatokkal érzékeltette az idei év legfontosabb beruházásait évértékelő sajtótájékoztatóján Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, idén EU-s pályázati pénzek hiányában többnyire a város saját költségvetéséből gazdálkodtak, ennek ellenére több fontos infrastrukturális beruházást sikerült megvalósítani.

 Az év elején átadták a felújított Művész Mozit, amely az Andrei Mureșanu színháznak is otthont ad, beüzemelték az önkormányzatnak alárendelt intézmények és a közvilágítás energiaszükségletét fedező napelemparkot, megvásárolták a városi adóhivatalnak is otthont adó volt Romtelecom épületét, illetve átadták a Sepsi Arénát és a napokban egy nagyméretű, mobil jégpályát építettek a város főterén.

Népszerű lett az idén átadott mozi

Antal Árpád elmondta, mivel Sepsiszentgyörgy kisváros, több olyan feladatot is az önkormányzatnak kell felvállalnia, amely nagyvárosokban piaci alapon működik. Példaként említette a mozit, amely a szomszédos Brassóban piaci alapon működik, magánvállalkozások hozták létre és működtetik, de Sepsiszentgyörgyön magánbefektető hiányában ezt az önkormányzat 1 millió eurós beruházásból hozták létre. A polgármester elmondta, hogy a januárban megnyitott Művész Moziban az év során több mint 200 filmet vetítettek összesen 2150 alkalommal 37.500 néző számára. A legnézettebb film a magyar Kincsem című produkció volt, amelyet 3300-an néztek meg, de népszerűek voltak a magyar szinkronos családi vagy animációs filmek is.

A mozinak 550.000 lejes bevétele volt, amely 94 százalékban fedezi a működtetési költségeket, tehát az intézmény szinte nullszaldós, ha nem veszik figyelembe a befektetés összegét. A nagyszámú néző viszont azt jelzi, hogy Sepsiszentgyörgyön volt igény erre a beruházásra. A mozi működtetése során viszont azzal szembesültek, hogy a törvénykezés nem ad lehetőséget magyar szinkronos filmek vetítésére. Így sepsiszentgyörgyi javaslatra a napokban született meg az RMDSZ honatyák által kezdeményezett törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy magyar szinkronnal is lehessen filmeket vetíteni a hazai mozikban. Antal Árpád szerint ezzel gyakorlatilag helyére kerültek a dolgok.

Hamar megtelt élettel a korszerű sportcsarnok

Idén ősszel adták át a város Csíkszereda fele vezető kijáratánál a 3000 férőhelyes, korszerű multifunkcionális sportcsarnokot a Sepsi Arénát, emlékeztetett Antal Árpád, aki elmondta, a létesítmény több sport, kulturális és egyházi eseménynek adott otthont. A megnyitón a Magyar Állami Operaház két előadására 5500 néző volt kíváncsi, a Sepsi SIC kosárlabdacsapat mérkőzésein átlag 1500 fizető néző vett részt, legtöbben, 2700-an, legutóbb a görögországi Olympiakosz Pireusz elleni mérkőzésre fizettek be.

A nézők száma viszont ennél jóval nagyobb, mivel az önkormányzat döntése szerint a diákoknak ingyenes a belépés. A városháza „Bevezetés a sportba” programja révén hetente 1800 nagycsoportos, előkészítős és első osztályos diák számára szerveznek tömegsportot népszerűsítő foglalkozásokat, így eddig közel 20.000 alkalommal fordultak meg az arénában kisgyerekek, a létesítményt havonta átlag 600 alkalommal bérelték ki.  A létesítmény fenntarthatóságáról egy év elteltével vonnak mérleget.

Kisváros pezsgő kulturális élettel

Sepsiszentgyörgy önkormányzata négy színházat tart fenn önerőből, miközben nagyvárosok művelődési intézményeit az állam finanszírozza, mutatott rá Antal Árpád. Elmondta, 27 éve áll fenn ez az igazságtalan rendszer, ezért ha a kisebb városok kultúrát akarnak, mélyen zsebbe kell nyúlniuk. Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat finanszírozza a Tamási Áron színházat, a Cimborák bábszínházat, az M Stúdió mozgásszínházat, illetve az Andrei Mureșanu román társulatot.

A Tamási Áron színház és a hozzá tartozó Cimborák bábszínház és az M Stúdió mozgásszínház idén 8 bemutatót és 15 felújított előadást játszott összesen 17.962 néző számára. Az Andrei Mureșanu színház 14 előadást játszott és több művelődési rendezvényt szervezett, amelyeknek összesen 11.000 nézője volt. A Kónya Ádám Művelődési Ház pedig 44 programsorozatot bonyolított le, köztük a Szent György Napokat is, amelyeknek összesen 58.980 résztvevője volt. A városközponti felújított műemléképületben berendezett Vadászati Múzeumnak idén több mint 9000 látogatója volt, de több rendezvényt és gyermekfoglalkozást is szerveztek.

Új színház épül Sepsiszentgyörgyön

A magyar kormány 2018-ban feladatot vállal az erdélyi színházak egy részének anyagi támogatása terén is - jelentette be Antal Árpád. A polgármester elmondta, Sepsiszentgyörgy önkormányzata a magyar kormánytól érkező támogatást új színház építésére kívánja fordítani. Ennek tervezése folyamatban van, arról kell még dönteni, hogy a Tamási Áron Színháznak és a Cimborák bábszínháznak közös vagy különálló ingatlant építenek. Lapunk érdeklődésére elmondta, az új székház megépítésével megvalósul majd a Cimborák bábszínház önállósodása is.

Nyáron élményfürdőt, télen sípályát működtet

Míg nagyvárosokban a strandot és fürdőket magánbefektetők működtetik, Sepsiszentgyörgyön ezt is az önkormányzat vállalta fel, mutatott rá Antal Árpád. Elmondta, a strand korszerűsítését követően nyereségessé vált, de a beruházás nagyságát figyelembe véve ez a szabadidős létesítmény sem tudna piaci alapon működni. A polgármester szerint idén nyáron 18.268 gyerek, 18.409 felnőtt és 1666 nyugdíjas váltott jegyet a sepsiszentgyörgyi strandra. Ugyancsak az önkormányzat fektetett be és működteti a sugásfürdői létesítményeket. Bár az időjárás egyelőre nem kedvezett a téli sportok szerelmeseinek, idén alig pár napot lehetett sízni, de az év elejét is figyelembe véve 6769 síbérletet értékesítettek.

Napelempark biztosítja az önkormányzat áramszükségletét

Idén nyár végén sikerült beindítani az önkormányzat tulajdonában lévő fotovoltaikus napelemparkot a város Előpatak fele vezető kijáratánál - sorolta Antal Árpád. A polgármester elmondta, ennek a létesítménynek a célja, hogy biztosítsa az önkormányzat és alárendelt intézmények, illetve a közvilágítás villamosenergia-szükségletét. A napelempark augusztus vége óta működik és eddig 800.000 kilowatt energiát termelt 120.000 lej értékben. A polgármester emlékeztetett, a hazai törvénykezés hiányossága, hogy olcsóbban tudják eladni a város által a napelemparkban megtermelt energiát, mint amennyiért megvásárolják a villanyáramot, emiatt egy év működtetés után tudnak mérleget vonni a napelempark hatékonyságáról.

Uniós pénzekre várnak

Ugyancsak az év végén a város saját költségvetéséből vásárolt meg egy impozáns városközponti épületet. A volt Romtelecom épületet korábban a bérleti szerződés ellenében korszerűsítette az önkormányzat, majd a városi adóhivatalt és az Erdélyi Művészeti Központot rendezték be benne. Idén az önkormányzat élt az elővásárlási jogával és 5,3 millió lejért megvásárolta az ingatlant - mondta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, pénzügyileg nehéz év lesz a jövő esztendő, mivel a kormány adóügyi intézkedései miatt 7 millió lejes bevételkieséssel számolnak. Ezt viszont némileg pótolhatja, hogy elkezdenek érkezni az EU-s pályázati pénzek - mondta a polgármester, aki szerint majd 2019-lesz ismét az az esztendő, amikor beérnek a nagy pályázatok és ismét nagy összegű uniós támogatásból lehet építkezni Sepsiszentgyörgyön.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?