Kilencvenkilenc millió kínai él napi egy dollárnál kevesebből

Kínában, ahol napi egy dollár a szegénységi küszöb értéke, tavaly 23 millió ember került ki a szegénységből - adta hírül az országos statisztikai hivatal pénteken. Az új adatok szerint a vidéki szegénység száma százmillió alá, 98,99 millióra csökkent. Kína - az országot ért kritikák után - 2011-ben 2300 jüanra (365,8 dollár) növelte az évi szegénységi küszöb értékét, s ezzel a statisztikailag szegénynek számítók száma megnövekedett.CHINA Poors 500 x 312

2012-ben a vidéki lakosság átlagjövedelmében reálértékben átlagosan 10,7 százalékos emelkedés következett be éves viszonylatban, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó átlagjövedelem körükben 7917 jüanra (1269 dollár) nőtt. Ez körülbelül 281 ezer forintnak felel meg.

Kína 2020-ra azt szeretné elérni, hogy az országban ne legyen olyan ember, akinek gond a fedél, a ruházkodás, vagy az élelem, továbbá elérhetővé váljon mindenki számára a kötelező oktatás és az alapvető egészségügyi ellátás.

A kormány legutóbb az idén januárban hirdetett meg hét tartományi jogú területen a szegénység felszámolását, vagy csökkentését szolgáló fejlesztéseket.

A Világbank 2008-ban megalkotott kategóriái szerint napi 1,25 dollár jövedelem alatt mély szegénységben élőkről van szó, míg 2 dollár alatt szegényekről. A legnagyobb fejlődő országok átlagosan 1 dollár körül húzták meg a szegénység határát.2005-2-4-poverty

Az Egyesült Államokban 2010-ben a szegénységi küszöb egy személyre évi 5578 dollár volt, ami a kínainak a 15-szöröse.

Mindazonáltal szakemberek és külföldi politikusok is elismerik, Kína az elmúlt több mint harminc évben a világon egyedülálló mértékben és ütemben számolta fel a szegénységet. 1978-tól 2005-ig több mint 600 millió ember került ki a szegénységből.

A kínai társadalomra ugyanakkor továbbra is jellemző a jövedelmi különbségek növekedése a szegények és a gazdagok, a vidék és a városok, valamint egyes régiók között, és a politikusok vissza-visszatérően épp e feszítő különbségek mérséklését ígérik.

Kimaradt?