Háromszázezer háznál hizlalt disznót vágunk le decemberben

A hazai sertésállomány hosszú évek óta csökken, a boltokba kerülő disznóhúsnak szinte fele importból származik.

Koleszterin ide vagy oda, a disznóhús idehaza még mindig az ünnepi étrend első számú alapanyaga. Az év végi ünnepek tájékán a fogyasztás körülbelül 60 százalékkal ugrik meg, derül ki Sertéshústermelők Romániai Egyesületének (APCPR) adataiból.

Egy átlagos héten a romániai vágóhidakon 80-90 ezer disznót vágnak le, ám decemberben ez a szám felmegy 135 ezerre is. A fokozott kereslet következtében az elmúlt hetekben a disznó felvásárlási ára is megnőtt, mintegy 10 százalékkal.

„November elején a termelőknél a hús kilónkénti ára élősúlyban  5,3-5,4 lej volt, múlt héten azonban átlagban már 5,86 lejt kértek érte. Karácsony után stabilizálódik az ár, a vágások száma pedig csökken” – nyilatkozta Ioan Ladoși, az APCPR elnöke.

A Focus Market Research piackutató cég adatai szintén azt mutatják, hogy az év vége felé közelítve drágul a disznóhús. Az év elején a hazai áruházláncokban 15,89 lej volt egy kiló karaj átlagos ára, decemberre azonban 17,39 lejre nőtt.

Decemberben hozzávetőleg félmillió disznó kerül vágóhídra, ám a falusi lakosság asztalára ebből elenyésző mennyiség kerül. Romániában az Európai Unió átlagához képest elképesztően magas a háztájiban nevelt sertések aránya. A teljes állomány 4,7 millió egyedet tesz ki, ám a hizlaldákban csak 2,7 millió disznót nevelnek, a fennmaradó 2 millió háztáji gazdaságokban él, s ott is kerül kés alá.

A sertéshús a legnépszerűbb hústermék

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai szerint tavaly decemberben a lakosság közel 300 ezer disznót vágott le. Ez a háztájiban tartott állománynak csupán 15 százaléka, ám faluhelyen nem csak karácsony tájékán vágnak disznót, hanem Húsvétkor is, vagy év közben bármikor, ha kiürül a hűtőszekrény.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy Romániában a sertés a legnépszerűbb húsféle, éves szinten 31,3 kg-t fogyasztunk belőle. Szárnyasból 23 kilót eszünk meg, s hiába volt a román hagyományosan pásztornép, juhból és kecskéből csupán 2,2 kg fogy. A városi lakosság körében azonban a disznó népszerűsége folyamatosan csökken, csirkéből immár többet fogyasztanak, mint sertésből.

A fogyasztás felét importból fedezzük

Bár a hazai piacon van kereslet disznóhúsra, a sertésállomány hosszú évek óta fogy. A disznóhizlaldákban jelenleg kb. 30 százalékkal kevesebb állat röfög, mint 2006-ban, csupán tavaly 220 ezer egyeddel csökkent az állomány. Az utóbbi években valamelyest mérséklődött a fogyás, a negatív csúcsot a 2007 és 2008 áprilisa közötti időszak jelentette, amikor 780 ezer sertés tűnt el a hazai farmokról.

Mindezek fényében nem csoda, hogy a belföldi termelés nem tudja kielégíteni a keresletet, a fogyasztásnak közel felét, körülbelül 30 ezer tonnát, importból fedezzük. Tavaly a behozatal értéke hétszerese volt a kivitelének, előbbi 343,5, utóbbi pedig mindössze 48,9 millió eurót tett ki.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?