Álom, álom, havas álom: mega sícentrumot terveztek a Fogarasi-havasokba

A komplexumban 150 kilométernyi pályahossza több lenne, mint amennyi lesiklópálya jelenleg egész Erdélyben van.

Egy 969 millió lej értékű téli sportkomplexum kialakítása a Fogarasi havasokban a Turisztikai Minisztérium első számú prioritása a beruházások terén, nyilatkozta Bogdan Tomoiagă államtitkár, a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

A létesítmény a Bâlea-tó közelében terülne el kb. 5500 hektáron, s 150 km összhosszúságú, különféle nehézségi fokú lesiklópálya kapna helyet benne. A komplexumot óránként 30 ezer ember szállítására alkalmas felvonók szolgálnák ki. A tervek szerint a munkálatok öt évet vennének igénybe, ám arról, hogy mikor indul a beruházás, egyelőre nem született döntés.

Egy ilyen kaliberű beruházás nagyot lendítene a hazai síturizmuson, amely a szegényes infrastruktúra miatt egyelőre messze elmarad a benne rejlő potenciáltól. Romániában jelenleg 189, a szakminisztérium által engedélyezett sípálya működik, ezek teljes hossza 164 km.

A pályák többsége rövidebb 1 kilométernél, s mivel nagy részük nincs hóágyúkkal felszerelve, ki vannak szolgáltatva az időjárás szeszélyének, viszonylag kevés ideig lehet őket használni. A minisztérium idén mindössze 17 millió lejt utalt ki a téli sportok infrastruktúrájának modernizálására, az összegen egy Vâlcea és egy Suceava megyei beruházás osztozott.

Prahova, Hargita és Brassó megyében van a legtöbb pálya

Országos viszonylatban Erdély, s azon belül a Székelyföld viszonylag jól el van látva sípályákkal, az összhosznak több mint fele ugyanis a Kárpátok belső ívének lejtőin és az Erdélyi Szigethegységben található. A legtöbb pálya Prahova, Hargita és Brassó megyében található, de jelentős síközpontnak számít Hunyad és Máramaros is.

Ha azonban a pályák hosszát is figyelembe vesszük, akkor már Hargita egyáltalán nem büszkélkedhet, a 20 leghosszabb pálya közül ugyanis egy sem található a nagyobbik székely megyében. A húszas ranglistán Brassópojána négy lesiklópályával szerepel, köztük a 4,75 kilométeres Drumul Roșuval, amely a leghosszabb Romániában. Nem véletlen, hogy a téli sportok gyakorlóit a Prahova völgye vonzza a legnagyobb számban, Szinája, Predeál és Azuga üdülőtelepeken ugyanis 6 pályán lehet lesiklani, amelyek közül a legrövidebb is 1920 méteres.

A pályák összhosszát tekintve Prahova áll az élen 25,4 kilométerrel, kevéssel megelőzve Brassót (24,5 km). A Hargita megyei pályák összesen 13,5 km-t tesznek ki, leghosszabb a Bucsin-tetői Havas, a maga 1149 méterével. Ha hosszban nem is konkurálhatnak a brassópojánai és Prahova-völgyi pályákkal, a székelyföldiek ezt részben az előbbiekénél lényegesen alacsonyabb áraikkal kompenzálják.

Külföldre járnak sízni a romániaiak

Azt, hogy Romániában, s azon belül Erdélyben a téli sportok infrastruktúrája ama bizonyos bányabéka szintjén van, jól mutatja, hogy egyetlen franciaországi sícentrumban, Risoulban, 185 km hosszúságú pálya van, valamivel több, mint nálunk az egész országban.

A nemzetközi összehasonlításban kezdetleges hazai körülmények miatt sokan inkább külföldön síznek. Az Idegenforgalmi Ügynökségek Országos Egyesületének adatai szerint a tavalyi idényben csupán Ausztriában 200 ezer román állampolgár sízett, akik körülbelül 200 millió eurót hagytak az alpesi országban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?