Az első tíz hónapban jelentősen csökkent az építőipari termelés

Az első tíz hónapban 7,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.

Októberben a termelés 13,5 százalékkal esett vissza a tavalyi tizedik hónaphoz képest, ugyanakkor októberben az építőipari termelés volumene 6,2 százalékkal nőtt szeptemberhez viszonyítva. Az idei első tíz hónapban a karbantartási munkálatok volumene 23,1 százalékkal, a generáljavításoké 22,7 százalékkal csökkent. Az új építményeknél 1,6 százalékos volt a növekedés.

Az ipari létesítményeknél 25,1 százalékos volt a visszaesés, a nem lakóépületeknél végzett munkák volumene mintegy 14,5 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a lakóépületeknél 74,9 százalékos növekedést regisztráltak.

Elemzők szerint a hazai építőipari termelés főleg a közberuházások elmaradása miatt csökkent, ugyanis a kormány nem fordított annyi pénzt a beruházásokra, mint amennyit eredetileg eltervezett a költségvetésben, hogy tudja kifizetni a beígért bér- és nyugdíjemeléseket, valamint a szociális kiadásokat. Tavaly a hazai építőipari termelés 4,8 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.

Kapcsolódók

Kimaradt?