Diaspora Start Up: 40 ezer okot adunk, hogy Romániában vállalkozz!

40 ezer euró értékű vissza nem térítendő anyagi támogatásban részesülhet egy jó üzleti terv a Diaspora Start Up 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! projektjének köszönhetően.

 A vállalkozás gondolata rendszerint sokunkat foglalkoztat, hiszen többségünk számára vonzó lehet egy olyan munkakörnyezet, ahol szinte kötetlen idővel dolgozhatunk, ahol teret engedhetünk a saját ötleteinknek, és még csak felettesünk sincs. Az érem másik oldala ugyanakkor arról szól, hogy vállalkozni bizony nem egy egyszerű dolog, hiszen hozzáértést, elkötelezettséget és anyagi tőkét igényel, emellett pedig mindig egy fokozott kockázatvállalást jelent. Korábban Románia nem számított a vállalkozók kedvelt célpontjának; az utóbbi időben viszont a stabil gazdasági növekedésnek és a kedvező adózási feltételeknek köszönhetően ez sokat változott; ennek eredményeként pedig ma már egyre népszerűbb az országban vállalkozást indítani.

A 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! projekt kimondottan azokat a román állampolgárokat célozza meg, akik egy ilyen vállalkozás indításán gondolkodnak; és a jelentkezést megelőző legalább egy évben igazoltan Magyarországon tartózkodtak. A programba olyan román állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek lakcímük vagy az Észak-Nyugati vagy pedig a  Központi Fejlesztési Régióba szól és a saját vállalkozásukat is itt tervezik elindítani. A lakcím esetében nem elvárás, a vállalkozás esetében ugyanakkor már feltétel a városi környezet. A célcsoport ilyen jellegű leszűkítésének eredményeként a feltételeknek megfelelő pályázók nagyobb eséllyel kerülhetnek be a programba.

A projekt egyrészt szakmai képzést biztosít, másrészt pedig a legjobb üzleti terveket anyagi támogatásban is részesíti. A szakmai képzés egy online tanfolyam keretében valósul meg, amely román és magyar nyelven egyaránt elérhető, ezzel biztosítva, hogy a jelentkezők a saját anyanyelvükön sajátíthassák el a vállalkozás elindításához szükséges alapvető tudást és készségeket. A nagyjából 40 órát felvevő képzéssorozat interaktív formában valósul meg, ahol a mentorok nem csak előadást tartanak, hanem a felmerülő kérdésekre is válaszolnak. Mindez pedig egy olyan felhasználóbarát platformon történik, ami akár mobileszközről is elérhető, így a résztvevők nincsenek helyhez kötve. Az oktatás mellett a jelentkezők tagjaivá válnak egy virtuális támogatói hálózatnak, ahol intézmények, szervezetek, szakmai vállalkozások segítik őket információkkal, tanácsokkal a vállalkozásaik elindításában, működtetésében.

A képzéssorozat végén elkészülő üzleti tervek közül 32-öt választ ki egy szakmai zsűri, amelyek legtöbb 40 ezer euró értékű vissza nem térítendő anyagi támogatásban részesülnek. Az anyagi támogatás mellett a projekt másik kiemelt pontja a mentor program, amelyben minden induló vállalkozó tovább mélyítheti az eddig megszerzett ismereteit és személyreszabott tanácsokat kaphat. A mentorok tehát nem csak addig követik figyelemmel a vállalkozások alakulását ameddig elkészül az üzleti terv, hanem folyamatos segítséget nyújtanak, ezzel biztosítva, hogy életképes és hosszútávon fennmaradó vállalkozások szülessenek.

A 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! projekt a Diaspora Start Up POCU (Humán Tőke Operatív Program) kiírás legmagasabb pontszámmal értékelt pályázata, amit a Románia Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és a LAM Alapítvány közösen valósít meg. A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a Humán Tőke Operatív Program keretében valósul meg. A projekt összköltségvetése több mint 2 millió euró (2.050.619). 

Kimaradt?