Novemberben négyéves csúcsra gyorsult az infláció

Novemberben folytatódott az inflációs ráta emelkedése, amely az előző havi 2,6 százalékról 3,23 százalékosra emelkedett. Legutóbb 2013 augusztusában jegyeztek ennél magasabb, 3,67 százalékos értéket, azaz több mint négy éves csúcsra hágott a fogyasztói árindex Romániában - közölte kedden az országos statisztikai intézet.

A nem élelmiszer jellegű iparcikkek 4,12 és az élelmiszerek 3,88 százalékos drágulása egyaránt hozzájárult az infláció emelkedéséhez, miközben a szolgáltatások csak 0,1 százalékkal kerültek többe. A fogyasztói árindex októberhez képest 0,66 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszerek 0,9 százalékkal, az élelmiszerek 0,6 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,3 százalékkal drágultak.

A jegybank november elején 2,7 százalékra emelte az idei inflációs előrejelzését a három hónappal korábban közölt 1,9 százalékos várakozásához képest. Az éves inflációs ráta másfél év után, januárban került ismét pozitív tartományba azóta gyors ütemben nő, miután kétszámjegyű emelkedést mutat, mind az import, mind a belföldi fogyasztás.

Kapcsolódók

Kimaradt?