Ennyivel nőtt októberben a reálbér

Októberben 10,6 százalékkal volt magasabb a reálbér az egy évvel azelőttihez  mérten - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A bruttó átlagbér 3327 lej volt októberben, ami 0,7 százalékkal volt nagyobb az előző havinál. A nettó átlagbér elérte a 2392 lejt, ami tavaly októberhez képest 13,5 százalékos növekedést jelent. A 10,6 százalékos reálbér-növekedés kiszámításakor figyelembe vették az inflációt. A legmagasabb béreket az információtechnológia ágazatban jegyezték, ott a dolgozók nettó átlagbére elérte a 6054 lejt. A legalacsonyabb fizetések - 1415 lej - a vendéglátóiparban voltak.

A kormány az elmúlt években több lépcsőben emelte a közszférában a béreket, akárcsak a bruttó minimálbért, amely január 1-től 1900 lej lesz. A bruttó minimálbérnek az elmúlt években történt gyors ütemű emelése nyomán a versenyszférában is nőttek a bérek, amit az akut munkaerőhiány is serkentett. A munkaügyi minisztérium adatai szerint 2010-ben még 1391 lej volt a nettó átlagbér, ami azt jelenti, hogy körülbelül 70 százalékkal nőtt 2010-től idén októberig.

Január 1-től újabb mintegy 25 százalékkal nőnek a bruttó bérek, aminek nagy része abból fakad, hogy a kormány a társadalombiztosítási járulékok fizetésének kötelezettségét áthárította teljes egészében a dolgozókra.

Kapcsolódók

Kimaradt?