Kolozsváron 11 alkalmazott közül egy az IT-szektorban dolgozik

A felmérések szerint Kolozsváron 11 alkalmazottból legalább egy az IT-szektorban dolgozik. 

Az ARIES Transilvania IT-csoport elnöke, Voicu Oprean sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Kolozsvár a legjelentősebb IT-központ Romániában, Bukarest után. 

'Kolozsváron az IT-vállalatok száma több mint 75%-kal nőtt 2011-hez képest, ez jóval az országos átlag fölött áll. (...) A 1.235 kolozsvári IT-cég 14.036 alkalmazottat foglalkoztat, ez a város összes munkavállalójának 8,7%-át jelenti, vagyis 11 alkalmazottból egy az informatikai szektorban dolgozik. Ha hozzájuk számítjuk az egyéni vállalkozókat és a kisvállalkozásokat is, akkor 20.000-re emelkedik azon személyek száma, akik 2016-ban az IT szektorban dolgoztak' - mondta Voicu Oprean. 

Az ARIES Transilvania elnöke azt is elmondta, hogy 2017 végére országos szinten az IT-cégek száma meg fogja haladni a 17.000-et. Oprean beszélt a startup cégek számának rohamos növekedéséről is, mint elmondta, Kolozsváron az utóbbi 6 évben megháromszorozódott az ilyen jellegű vállalkozások száma. 

A sajtótájékoztatón részt vett Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is, aki azt mondta: a város jövőjét a fejlesztés és az IT-szektor határozza meg, ezért Innovációs és IT Konzultatív Tanácsot hoztak létre a városi önkormányzat keretében, amelynek 2018 márciusáig ki kell dolgoznia a megyeszékhely 2014-2020-as időszakra szóló innovációs és informatikai stratégiáját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?