Erdélyi és bánsági a két legrégibb romániai márka

A Temesvári (sör) és a Borszék (ásványvíz) több mint kétszáz éves múltra tekintenek vissza, s mindkettő piacvezető a maga termékkategóriájában.

Jövőre lesz kereken 300 éves a legrégebbi romániai márka, a Temesvári – Timișoreana. A bánsági fővárosban nem sokkal a törökök kiűzését követően, 1718-ban kezdtek el sört gyártani, Mercy gróf temesi kormányzó kezdeményezésére, az osztrák katonaság számára. A sörfőzdét kezdetben a hadsereg üzemeltette, majd koncesszióba adták, később egy helyi részvénytársaság tulajdonába került.

Trianon után a temesvári sörgyár a román királyi család hivatalos beszállítója lett. 1948-ban államosították, 2001-ben a dél-afrikai SabMiller, illetve annak helyi leányvállalata, az Ursus Breweries lett a tulajdonosa, idén pedig a japán Asahi konszern vette meg. A Temesvári a legnépszerűbb sör idehaza, piaci részesedése 14-15 százalék, s ugyanakkor a vállalat első számú exportterméke, forgalmazzák Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is. Ezáltal újjáéledt egy hagyomány, a XX. század elején ugyanis Temesvári Polgári Sörfőzde Rt. is dolgozott kivitelre, termékei, a kontinens számos országa mellett Brazíliába is eljutottak.

A második legrégebbi hazai brand szintén erdélyi. A Borszék-Borsec 211 éves, a székelyföldi ásványvíz palackozása 1806-ban kezdődött. A márka jelenlegi tulajdonosa a Romaqua Group vállalat. 1806-ban 3 millió liter borszéki borvizet palackoztak, napjainkra ez megsokszorozódott, 350 millió liter fölé nőtt. Ennek körülbelül 5 százaléka megy exportra, eljut az Egyesült Államokba, Ausztráliába, Kanadába, a Dél-Afrikai Köztársaságba és Taiwanra is. Idehaza a legnépszerűbb ásványvíznek számít, piaci részesedése mennyiségben 26, értékben majdnem 32 százalék.

A szocializmus öröksége: Eugenia, Rom, Dero

Az ántivilág népszerű hazai márkanevei közül csupán e kettő maradt fenn napjainkig, a többi kivétel nélkül áldozatul esett az államosításnak vagy a rendszerváltást követő vadkapitalizmusnak. Ezért a harmadik legöregebb romániai márkanév a Braiconf, igaz, ennek az ismertsége meg sem közelíti a Temesváriét vagy a Borszékét. A jelenleg is belföldi tulajdonban levő brăilai gyárban 1950 óta gyártanak megszakítás nélkül divatárút.

Az Eugeniát ellenben szinte mindenki kóstolta már, legalábbis a 30 évnél idősebbek. A kakaós krémmel összeragasztott kekszféleség idén ünnepelte az 57-ik születésnapját. Egy időben több cég is gyártotta, jelenleg azonban az Eugenia márkanév tulajdonosa, a termék kizárólagos forgalmazója a Dobrogea Grup.

Nem sokkal fiatalabb a Rom nevű csokoládérúd sem, melynek gyártása 1964-ben kezdődött. A jelenleg is eredeti recept alapján készülő, az eredetivel megegyező csomagolásban forgalomba hozott Rom a legnépszerűbb édesség idehaza a maga kategóriájában, évente 30 millió darabnál is több fogy belőle.

Több mint félévszázados múlttal három román brand rendelkezik még: a Dero, a Dacia és a Gerovital. Előbbinek a brit-holland Unilever, a Daciának pedig a francia Renault a tulajdonosa, míg a Gerovital márkanevű kozmetikai termékcsaládot a kolozsvári Farmec gyártja.

A viszonylag nagymúltú hazai márkák közé az Arctic tartozik még. Az Argeș megyei Găești községben gyártott háztartási gépek 49 éve, 1968-ban jelentek meg a boltokban. 2002 óta az Arctic az ágazat egyik legnagyobb globális szereplőjének, a török Arcelik csoportnak a tulajdonában van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?