Hivatalos: 25 százalékkal nő a közalkalmazottak bruttó fizetése

A kabinet szerdai ülésén a tanügyi és egészségügyi alkalmazottak javára módosította a 2017/153 bértörvényt – közölte a kormány sajtóirodája. A közalkalmazottak bruttó bére 25 százalékkal nő január elsejétől.

Az elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint azok az egészségügyi alkalmazottak, akik 2017-ben jogosultak voltak ebédjegyre, 2018-ban egész évben részesülnek élelmiszerpótlékban, és ez nem esik a pótlékokat 30 százalékban maximáló cikkely hatálya alá. A rendelet 48 órában korlátozza az orvosoknál a kötelező normán kívül ellátható ügyeleti órák számát.

Azért, hogy a társadalombiztosítás terhének a munkáltatóról az alkalmazottra való áthárítása következtében ne csökkenjenek a bérek, a kormány 2018. január 1-jétől 28,5 százalékkal növeli az adómentességet élvező állami alkalmazottak bérét, és 25 százalékkal növeli a többi alkalmazott bérét a 2017. december 31-i szinthez képest. A közalkalmazottak nettó fizetése mindössze 4,2 százalékkal lesz nagyobb az adótörvénykönyv módosítása miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?