Idén nehéz rossz télikabátot választani (X)

A kabátunkkal szemben igen nagyok az elvárásaink. Védjen meg minket akár mínusz tíz fokban is, legyen vízhatlan, ne piszkolódjon könnyen, és emellett legyen még szép is. No és megfizethető is legyen, és jó pár szezonon át tartson, hiszen nem túl jó üzlet minden télen új kabátot venni.

Szerencsére idén hatalmas a választék, online keresgélve rengeteg fazon, típus lelhető fel. A legjobb, ha a stílusunkra és alkatunkra választunk télikabátot, nem pedig elsődlegesen az aktuális divatra függesztjük a tekintetünket.

Más a sídzseki, más a színházba menős

Vegyük figyelembe azt is, milyen tevékenységeket szoktunk folytatni telente. Ha túrázni szeretnénk, ne olyan dzsekit vegyünk, amiben a munkahelyünk és a szembe levő kávézó közt még pont kibírjuk áthűlés nélkül.

Ha viszont csak a mélygarázsban találkozunk a kinti időjárással, mert háztól házig autóval járunk, akkor nyugodtan vehetünk egy csinos félhosszú szövetkabátot.

A legjobb, ha legalább két télikabáttal rendelkezünk: az egyik nagyon meleg és lehetőleg hosszú, a másik könnyedebb, elegáns, de szintén bélelt. Az átmeneti kabátjainkat a három téli hónapra lehetőleg felejtsük el.

A hetvenes évek és a kockás minta visszatért

Idén nagyon trendi a karcsú szabású szövetkabát. Calvin Klein zseniális geggel esőkabátosította a kockás szövet verziót: ezt kiáltották ki a szezon legjobb újdonságának.

A kockás mellett - amellyel bánjunk óvatosan, mert erősít - a leopárdminta is fel-felbukkan idén, nem tévedhetünk egy stílusos mű-leopárd kabáttal sem. Nagyon divatos idén a krémszín, ha valaki szeret sokat tisztítóba járni, kipróbálhatja.

A legklasszikusabb persze a fekete és a grafitszürke, ezekben az angolos elegancia garantált. A tengerész stílusú kabáttal sem tévedhetünk idén, igaz, semmikor sem volt divatjamúltnak mondható. A legnőiesebb változata a szövetkabátoknak az öves, vagy derékban szűkített.

Ezekhez a ‘belvárosi’ darabokhoz érdemes kipróbálni egy hosszú szárú kesztyűt, ahogy Victoria Beckham modelljei tették az idei bemutatókon.

A különböző hosszúságú, akár földig érő szövetkabátok mellett hatalmas sláger az őszi-téli szezonban a pufidzseki. Kényelmes és meleg is, de mindenképpen sportos ez az uniszex viselet. Ha igazán dermesztőre fordul az idő, ezekre érdemes váltanunk.

Vannak változatai, amelyek olyanok, mintha egy teljes paplant magunkra öltöttünk volna - bombabiztos hideg ellen. Ha például éjjel igyekszünk haza egy buliból, kihagyhatatlan, de tény, nem minden alkalomra megfelelő.

Érdemes óvatosan kezelni a hatalmas töltött kabátokat, mivel nem „működnek” elegáns elemekkel, például magas sarkúval, hiába az izgalmas stíluskeveredés szándéka. Ezeket viseljük magasított sarkú bakanccsal, vagy bármilyen sportos csizmával.

Úgy tűnik, a keskeny sávokból álló, derékig érő pufidzseki a legkülönbözőbb színekben nem tud kimenni a divatból. Ezt az egyszerre sportos és nőies fazont szinte minden divatház kínálja évek óta. 

Kimaradt?