Kudarcnak tűnik a kormány Első albérlet programja

Hiába a havi akár 900 lejes lakhatási támogatás, országos szinten csak 110 állástalan állt munkába lakhelyétől 50 kilométerrel távolabb.

Minimális az érdeklődés a június elején indított, a munkavállalók mobilitását serkenteni- és a munkaerőhiányt csökkenteni hivatott Első albérlet program iránt. Ennek keretében rendszeres, havi pénzügyi támogatásban részesül minden olyan, az Országos Munkaerő-elosztó Ügynökség (ANOFM) nyilvántartásában szereplő munkanélküli, aki állandó lakhelyétől 50 kilométernél messzebb helyezkedik el, s oda is költözik, albérletbe.

A támogatás összege a lakhatási költségek 75 százalékának felel meg, maximum nettó 900 lej értékben, s abban az esetben igényelhető, ha az illető-, illetve, ha családostól költözik, akkor a teljes család havi nettó jövedelme nem haladja meg az 5000 lejt. Kizáró jellegű kritérium a minimum egyéves munkaszerződés is. Az érintettek a munkába állásuk dátumától számított 60 napon belül adhatják le az igénylést az ANOFM megyei kirendeltségénél. A támogatást a munkavállaló egy éven keresztül minden hónapban megkapja, a maximális összeg tehát 10 800 lej lehet.

Az Országos Munkaerő-elosztó Ügynökség tájékoztatása szerint a program első négy hónapjában mindössze 110 munkavállaló igényelte a lakhelyváltoztatási támogatást. Ez nagyságrendekkel kevesebb, mint amire a hatóságok számítottak. Az Első albérlet programnak a munkanélküli segélyalapból elkülönített idei keretösszege 18 millió lej. Szeptember végéig mindössze 13 089 lejt fizettek ki az igénylőknek, ami a teljes összegnek kevesebb, mint 1 százaléka.

Az igénylők többsége, 60 százalék, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, 27 százalékuk pedig érettségi diplomával. 73 százalékuk 35 évnél fiatalabb, városi lakos. A programnak mostanáig Máramarosban volt a legtöbb haszonélvezője, 10 személy. Az erdélyi megyék közül Beszterce-Naszódban 8, Biharban és Szilágyban 6, Temesben pedig 4 személy részesült a támogatásban, a többiben ennél kevesebben avagy senki sem. A kiutalt támogatás átlagos összege 650 lej.

„Nehezen indul be, de ez a program a munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt jó. Mivel minimum egyéves munkaszerződéshez kötött, arra ösztönzi a munkáltatót, hogy ne alkalmi megoldásban gondolkodjon, hanem legyen egy, humán erőforrás stratégiára, üzleti tervre és realista becslésekre alapozott hosszú távú elképzelése” – nyilatkozta Florin Godean, az ország első számú munkaerő közvetítő ügynökségének, az Adecconak a vezérigazgatója.

További két támogatás is létezik

Az Első albérlet programon kívül még két típusú, munkába álló állástalanoknak szóló mobilitási támogatás létezik. Az egyiket azok kapják, akik állandó lakhelyükről 15 km-nél nagyobb távolságra ingáznak. Ez maximum napi 55 lej, országos szinten 820 személy kapja.

A másikat, az Első albérlethez hasonlóan, azok kapják, akik lakóhelyüktől 50 km-nél távolabb költöznek albérletbe. Ez egy egyszeri  támogatás, egyedülállóaknál 12 500 lej, családosoknál pedig 15 500 lej értékben. Szeptember végéig ez utóbbi támogatást 190 munkavállaló kapta meg.

November 22-én az országban 26 757 betöltetlen állás volt, a munkaadók arra panaszkodnak, hogy a gazdaságilag fejlett régiókban egyre nehezebb szakképzett munkaerőt alkalmazni.  

Kapcsolódók

Kimaradt?