FRISSÍTVE - Indul a legnagyobb, magyar tőkéjű romániai mezőgazdasági beruházás

FRISSÍTVE: Szerdán rakták le az alapkövét 15 millió eurós befektetéssel épülő kerelőszentpáli takarmányüzemnek. Romániában ez a legnagyobb magyar tőkéjű mezőgazdasági beruházás.

Nagy kapacitású takarmánygyártó üzem épül a Maros megyei Kerelőszentpálon. A zöldmezős beruházást a szatmárnémeti székhelyű UBM Feed Románia kft. hajtja végre. A 2015-ben bejegyzett vállalkozás többségi tulajdonosa a magyarországi UBM cégcsoporthoz tartozó, takarmánygyártással és -kereskedelemmel foglalkozó UBM Feed kft.

A vállalat kisebbségi tulajdonosai két romániai cég: a gabonakereskedelemmel, valamint takarmányimporttal és –forgalmazással foglalkozó East, illetve az Oprea Avi Com. Ez utóbbi egy mezőkirályfalvi, baromfitenyésztésre és baromfihús forgalmazására szakosodott vállalat, melynek Puiul de Crăiești márkanevű termékei sok erdélyi boltban megtalálhatók.

„Miután éveken át importáltak takarmányt, a beruházók felismerték, hogy ebben a térségben szükség van egy nagy kapacitású termelő egységre. Erdélyben fejlett az állattenyésztés, ellenben a nagy és modern kombinált takarmányt gyártókapacitás terén hiány mutatkozik, amit nyugati importtal kompenzálnak. Elképzeléseink szerint, ez az üzem elsősorban a romániai ügyfelek igényeit elégíti majd ki” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Laczkó Dénes, az UBM Feed Románia vezérigazgatója.

Kerelőszentpálon idén júniusban kezdődtek a munkálatok, mostanáig az üzem csarnoka készült el részben. A vezérigazgató elmondása szerint egy-két héten belül hozzálátnak a technológiai torony építéséhez, ebbe kerülnek majd a takarmány előállításához szükséges berendezések. A tervek szerint a gyártás 2018 novemberében kezdődik majd.

Tizenöt millió eurót fektettek be

A beruházás értéke 15 millió euró. Romániában ez lesz a legnagyobb magyar mezőgazdasági beruházás. Bár a munkálatok már jóideje folynak, az alapkőletételre szerdán kerül sor. A rendezvényre hivatalos Petre Daea, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, valamint Magyar Levente, a Magyar Külügyminisztérium államtitkára.

Műszaki felszereltségét tekintve az üzem nemzetközi viszonylatban is modernnek számít majd. 25 embernek fog munkát adni, s csúcsra járatva óránként 30 tonna, éves szinten 220 ezer tonna takarmányt állít majd elő.

Azt máris tudni lehet, hogy a gyár legfontosabb ügyfele a társtulajdonos Oprea Avi Com lesz, ez a termelés körülbelül 20 százalékát vásárolja majd fel. „A takarmány előállításához szükséges gabonát főleg Maros megyéből, illetve Erdélyből fogjuk beszerezni. Évi 130 ezer tonna gabonára lesz szükségünk” – jelentette be az UBM Feed Románia vezérigazgatója.

FRISSÍTVE: Lerakták az alapkövet

Szerdán elhelyezték Kerelőszentpálon a takarmánykeverő üzem alapkövét. Az eseményt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, és Marcel Floricel Dima, a romániai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is köszöntötte.

Magyar Levente fontosnak tartotta, hogy a magyar befektetők a romániai agráriumot is felfedezték. Megjegyezte: Románia Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere, és a magyarországi tőkekihelyezés egyik legfontosabb területe. Azért tartotta fontosnak az agrárium terén történő beruházást, mert a magyar tőke eddig elsősorban a pénzügyi szektorban, gyógyszeriparban, logisztikában, szolgáltató iparban volt jelen Romániában.

Az államtitkár elmondta: az üzem 30 embernek ad munkát, de a környékbeli gazdák százainak nyújt majd megélhetést azáltal, hogy több százezer tonnás mennyiségben vásárolja majd fel a mezőgazdasági terményeket. Hozzátette, az üzem beszállítói lehetnek többek között azok a mezőségi gazdák, akik az erdélyi gazdaságfejlesztési program keretében jutnak támogatáshoz.

Az államtitkár elmondta: a közép-európai nemzetek Európai összehasonlításban csakis együtt tudnak hosszú távon sikeresek lenni. "Túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy egyedül szigetként tudjunk fejlődni. Ha a szomszédaink nem sikeresek, ha nem teszünk egymás sikeréért nap mint nap, akkor a mi sikerünk is kétségbe vonódik" - fogalmazott.

Kijelentette, magyar részről megvan az akarat "a hallatlan potenciállal rendelkező kapcsolatrendszer" fejlesztésére, és minden olyan pillanat, amit politikai vagy ideológiai vitákkal tölt el a két ország kormányzata, "az ígéretes és reményteli közös jövő építésétől" rabol el energiát.

Marcel Floricel Dima, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter államtitkára bejelentette, hogy a következő évben a román szaktárca olyan fejlesztési programokat indít, amelyek révén a kerelőszentpáli takarmánykeverő üzem felvevőpiaca is bővül. Az államtitkár köszönetet mondott a térségbe irányuló magyar tőkéért. Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta köszöntésében: ha a gazdaságban lehet jól együttműködni, akkor miért ne lehetne más területeken is.

Simon István, a Marosvásárhelytől húsz kilométerre fekvő Kerelőszentpál polgármestere elmondta: az általa vezetett község mára Maros megye fejlődésének az egyik pólusává vált. A községben mintegy százmillió euró értékű befektetés történt, és közel 3000 ember dolgozik. Hozzátette: az a céljuk, hogy a község területén hozzák létre Maros megye második ipari parkját.

Kerezsi Miklós, az East Csoport vezetője elmondta, 1999-ben jött magyarországi vállalkozóként Erdélybe, és immár hosszabb távon is itt látja a jövőjét. Hozzátette: a takarmánykeverő üzem felépítését a piac építése előzte meg.

Az UBM csoport részéről megszólaló Varga Ákos elmondta: a térség állattenyésztői jelenleg 300-400 kilométerről hozzák azt a takarmánykeveréket, amelynek minden komponense megtalálható a térségben. A szállítási költségek kiiktatása teszi majd lehetővé, hogy a térség állattenyésztői olcsóbban jussanak hozzá a jó minőségű takarmányhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?