A kormány most már elismeri, hogy jövőre akár csökkenhetnek is a bérek

Elismerte csütörtök este a munkaügyi miniszter, hogy január elsejétől csökkenhetnek a fizetések a magánszférában. Lia Olguţa Vasilescu az adótörvénykönyv módosításának következményeiről beszélt csütörtök este az egyik hírtelevízióban.

Amint ismert, korábban a kormányzati politikusok egyöntetűen azt hangoztatták, hogy a társadalombiztosítási járulékok teljes egészének áthárítása a munkáltatókra nem jár majd bércsökkenésekkel. A munkaügyi miniszter az első, aki elismerte: fizetéscsökkenések valóban lehetségesek, „de csakis a munkáltató hibájából, aki elveszi az alkalmazottjától azt, ami neki jár”.

Lia Olguţa Vasilescu arra utalt, hogy mivel a társadalombiztosítási járulék januártól teljes egészében a munkavállalókat terheli, a munkáltatóknak mintegy 20 százalékkal meg kellene emelniük a bruttó béreket ahhoz, hogy az alkalmazottak nettó jövedelme ne csökkenjen. A versenyszférában ez a munkáltatók jószándékán múlik, mert semmilyen törvény nem kényszeríti őket arra, hogy a bruttó bérek növelésére fordítsák, és ne könyveljék el nyereségként a mostanig tb-járulékokra befizetett összeget.

„A munkáltatónak ugyanaz lesz a bérköltsége jövőre, mint amekkora az idén volt. Semmi oka hozzányúlni az alkalmazott nettó béréhez” – magyarázta a tárcavezető. Vasilescu hangsúlyozta, az adótörvénykönyv módosítása után jelentősen javulni fog a tb-járulékok behajtása. Adatai szerint jelenleg a cégek 30 százalékának tb-tartozása van. Jövőre azonban bűncselekményt követ el a munkáltató, aki nem fizeti be (az alkalmazottja bruttó béréből) az államnak járó összeget.

Csütörtökön egyébként az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc, a Kaufland megnyugtatta az alkalmazottait, hogy nem csökken, hanem 1,5 százalékkal nő a fizetésük január elsejétől. Mihai Tudose kormányfő a Facebook-oldalán üdvözölte a bejelentést, amely szerinte annak a bizonyítéka, hogy a szakszervezetek félrevezetik az embereket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?