Rossz hírt kaptak Csíkszereda adófizető polgárai

A kormány által nemrég bejelentett adóügyi reform 15 millió lejes elvonást eredményezhet Hargita megye székhelyének jövő évi költségvetéséből, és ez adóemelésre kényszerítheti a csíkszeredai városvezetést. A szerdai kormányülés napirendjére tűzött sürgősségi rendelet elfogadása esetén minden önkormányzatnak át kell gondolnia, hogy mivel hogy gazdálkodik.

„Csíkszereda idei éves költségvetése 115 millió lej, ebből a város beruházásokra, fejlesztésekre szánt éves összege 10 millió lej, tehát gyakorlatilag ebből vonnak el 15 milliót, mondom ezt azért, hogy érezzük a helyzet drámaiságát” – kezdte keddi sajtótájékoztatóját Ráduly Róbert Kálmán polgármester. Hozzátette, hogy a kormány „ravaszul” jár el, hiszen a munkabérre kivetett adóterhek nem csökkennek az adóreformmal, de növelik a társadalom- és egészségbiztosítási hozzájárulást. A személyi jövedelemadó 16-ról 10 százalékra történő csökkentése ugyanakkor 37,5 százalékos kieséssel jár a város számára.

A polgármester elmondta, hogy hétfőn a megyei jogú városok közgyűlést tartottak, amelyen kiderült, hogy az elvonás több milliárd lejes mértékű, és az ország teljes önkormányzati szféráját érinti, feltehetően majdnem egymilliárd eurós kieséssel kell számolniuk országos szinten.

„Rendkívül nagy összegekről van szó. Az, hogy nálunk három millió euró, egy dolog, de Bukarestnél ez már száz, a Kolozsvár méretű városoknál pedig több 10 millió eurós elvonást jelent. Ha ez bekövetkezik, akkor mi a költségvetési egyensúlyunkat kénytelenek leszünk helyreállítani” – magyarázta az elöljáró.

A megyei jogú városok közgyűlésén jelen volt Mihai Tudose miniszterelnök is, aki arra tett ígéretet, valamilyen mértékű kompenzálást biztosít majd a kormány a településeknek.

Takarékosságra szorul a város

„Az adóreform nagy űrt hagy a város költségvetésében, így aztán az a törekvés, amely az elmúlt hetekben a kultúrintézmények körül elindult a finanszírozás hatékonyabbá tétele címszó alatt, nemcsak ott, hanem a város teljes holdudvarában megtörténik majd. A kiadási oldal mérséklésével igyekszik a város ellensúlyozni a bevételkiesést” – jelezte Ráduly Róbert Kálmán.  

Hozzátette, hogy a városvezetés kénytelen elgondolkodni a helyi adók növeléséről is. Azt még nem tudják, hogy mennyivel emelkednek az adók, de a polgármester szerint napokon belül kikristályosodik, hogy milyen kényszerpályára helyezik a várost.

„Két irányba kell mozogni: az egyik a költségcsökkentés iránya, vagyis hogyan lehet csökkenteni a kiadási oldalt milliós nagyságrenddel. A legkönnyebb lenne, ha azt mondanánk, hogy többet nem költünk fejlesztésekre, de azt nem tehetjük meg, hiszen a város számára továbbra is az a legfontosabb teendő, hogy a fejlesztéseket finanszírozzuk. Az is lehetséges, hogy létszámleépítés következik be a városházán, de az már biztos, hogy a városháza munkatársainak a bére nem emelkedik január elsejétől” – hangsúlyozta a polgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?