Hivatalos: sürgősségi rendelettel módosul az adótörvénykönyv

Szerdai ülésén sürgősségi rendeletet fogad el a kormány az adótörvénykönyv január elsejétől hatályba lépő módosításairól – közölte kedden a miniszterelnök.

Mihai Tudose újságírói kérdésre megerősítette: a rendelet azt is előírja majd, hogy a társadalombiztosítási járulékok kifizetése teljes egészében a munkavállalókra hárul. A kormányfő a bejelentését megelőzően Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökkel és a municípiumok polgármestereivel egyeztetett a tervezetről.

A polgármesterek a keddi találkozón sérelmezték, hogy a jövedelemadó csökkenése miatt csökkeni fog a költségvetésük. Azt az ígéretet kapták a miniszterelnöktől és Liviu Dragneától, hogy a jelenlegi 41,75 százalékról 43 százalékra növeli a kormány az önkormányzatok részesedését a jövedelemadóból. Emellett a kieső összegeke pótolandó pénzt kapnak a központi költségvetésből is.

Mint ismert, az adótörvénykönyv tervezett módosításait az államfő, a munkáltatók, a szakszervezetek és a gazdasági elemzők is bírálták. A legpesszimistább forgatókönyvek szerint jelentősen csökkenhetnek a fizetések.

Kapcsolódók

Kimaradt?