A tartalékalapból kérnek hatalmas összeget távfűtésre Nagyváradon

A kormány tartaléklapjából 40 millió lejes támogatást kér a nagyváradi önkormányzat a távfűtés folytonosságának biztosításáért földgáz vásárlására. A vonatkozó határozatot hétfői rendkívüli ülésükön fogadták el az önkormányzati képviselőtestület tagjai.

A nagyváradi Termoficare Zrt. és a Romgaz Rt.-el október 10-én megkötött szerződése értelmében a 2017 november. – 2018. március közötti időszakban előbbi 121,7 millió lejért vásárol majd földgázt az országos gázszolgáltatótól. A Termoficare Zrt.  40 millió lejes hiánnyal számol erre a fűtési idényre. A hiány indoklásuk szerint a gáz árának különbsége, a hőerőmű üzemeltetési költségei indokolják, illetve az, hogy Országos Energiaár-szabályzó Hatóság (ANRE) döntése miatt csökkent annak a bónusznak az értéke, amelyet a hő- és elektromos áram közös előállítása miatt kapnak. 

Florin Birta váradi alpolgármester a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, több megyeszékhely is él azzal a gyakorlattal, hogy a tartalékalapból kér támogatást arra az időszakra, amely a távfűtés kezdete és a fűtésszámlák kifizetése között eltelik. Kérdésünkre, hogy mi történik akkor, ha nem kapják meg a támogatás, az alpolgármester elmondta, az önkormányzat fedezi a költségeket addig, ameddig a lakosságtól befolyik a távfűtés ára. Nagyvárad egyébként tavaly 30 millió lejnyi vissza nem térítendő támogatást kapott a tartalékalapból, de az alpolgármester szerint az is segítség lenne ebben az időszakban, ha visszafizetendő kölcsönként kapnák meg a 40 millió lejt.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke, Nagy-Bege Zoltán arra figyelmeztetett, hogy jövő téltől csak a sebezhető fogyasztók kaphatnak fűtéstámogatást, így az önkormányzatok már nem nyújthatnak a jelenlegi formában szubvenciót a helyi távhőszolgáltatóknak 2018. április elsejétől. Ez azt jelenti, hogy a távhő drágább lesz 2018-tól, bár sok helyen most is borsos az ára. A témáról bővebben itt olvashat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?