Őrület a kolozsvári ingatlanpiacon: szárító 22 ezer, padlás 140 ezer euróért

Annyi a pénze, hogy nincs mit kezdjen vele? Fektesse ingatlanba Kolozsváron. Vásároljon garzont 71 ezer euróért, vagy villát temetői panorámával 2,9 millióért.

Elszabadultak az ingatlanárak Kolozsváron, a kincses város egy ideje már az ország legdrágább településének számít. Az egyik szakportál adatai szerint az erdélyi nagyvárosban a lakások négyzetmétere átlagban 1455 euróba kerül, majdnem kétszázzal többe, mint a fővárosban.

A hirdetéseket böngészve jó néhány olyan ajánlatra bukkanhatunk, amelyek a józan ész határait feszegetik, igaz, sosem az az őrült, aki kéri, hanem aki esetleg kifizeti. Egy élelmes tulajdonos házának a padlását kínálja megvételre, ajánlatát “romantikusoknak vagy befektetőknek” címezve. A csökkent ítélőképességűek szintén potenciális vevőknek minősülnek, figyelembe véve, hogy a 120 négyzetméteres padlás 140 ezer eurót kóstál.

Ennyi pénzből Nagyváradon vagy Marosvásárhelyen egy tisztességes házat lehet vásárolni. Nem szégyenlős az sem, aki 22 ezer eurót kér egy tömbházban kialakított ruhaszárítóért. Az ajánlat elgondolkodtató, hiszen a nagyobbacska lyukban több ezer eurós ráfordítással kialakítható egy garzon, igaz, klausztrofóbiásoknak nem ajánlott.

Méregdrága, de takarékos

Potom 460 ezer euróba kerül egy háromszobás, két erkélyes, bebútorozott tömbházlakás a Iulius Mall környékén. A hirdető tudatja az érdeklődőkkel, hogy a lakás energiatakarékos led világítótestekkel van ellátva, ami valószínűleg teljesen felesleges információ, mivel akinek van 460 ezer eurója egy lakásra, azt aligha aggasztja a villanyszámla összege. Az ingatlan négyzetmétere egyébként 4800 euróba kerül.

Kolozsváron már annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia, aki garzont akar vásárolni. Egy 34 négyzetméteres monostori egyszobásért 61 ezer eurót, egy 36 négyzetméteresért a sportcsarnok környékén 69 900-t, egy 36 négyzetméteres Hajnal-nyegyediért pedig 71 ezret kérnek.

A www.piata-az.ro hirdetési portálon október utolsó napjaiban 2208 lakást kínáltak megvételre 100 ezer eurónál többért, félmilliónál drágább villából pedig 125 volt. Egy Monostor-negyedbeli 81 négyzetméteres újépítésű lakásért nem átall valaki 289 ezer eurót elkérni, egy Széchenyi-téri háromszobást pedig kereken 300 ezer euróra tartanak.

A legdrágább kolozsvári ingatlan jelen pillanatban egy, a Házsongárd mellett található 560 négyzetméteres villa, melynek ára 2,9 millió euró. Ennyi pénzért, pontosabban 2,85 millió euróért, meg lehet vásárolni egy párizsi, a Champs Elysées közvetlen közelében levő 246 négyzetméteres lakást, igaz, onnan legfeljebb a Pere-Lachaise temetőbe lehet elsétálni.

Tárnica drágább, mint Horvátország

Az abszurd ingatlanárak már túllépték Kolozsvár közigazgatási határát, elképesztő összegeket kérnek el a város vonzáskörzetében is. Egy, a Tárnica-tó partján álló 82 négyzetméteres faházat 283 200 euróért hirdet egy ügynökség. Az ár nem csak a hazai életszínvonalhoz képest őrületes, hanem nemzetközi összehasonlításban is.

A Romániánál lényegesen jobb módú Horvátországban, a Tárnicánál sokkal nagyobb idegenforgalmi potenciállal rendelkező Adriai-tenger partján ennél kevesebb pénzért lehet ingatlanhoz jutni. Korcsulában, egy a parttól 10 méterre álló ingatlanban 59 ezer euró egy 50 négyzetméteres lakás 22 négyzetméteres terasszal, Hvarban 97 négyzetméteres kőházat árulnak 130 ezerért, Rogoznicán pedig tengerre néző, 105 négyzetméteres házért kérnek 150 ezret.

„Bármennyit elkérhetnek, úgyis megkapják”

A kolozsvári árakat a nagy bérlési igény és a befektetési célú vásárlások tornászzák a csillagos égig, vélik a szakemberek. „Mivel Kolozsvár egyetemi-, illetve IT-központ, nagy az igény a lakásokra, ugyanakkor beszívja a környező városok pénzpotenciálját is. A tulajdonosok bármennyit elkérhetnek, úgyis megkapják” – nyilatkozta a Maszolnak Bónis Endre, a Reform Ingatlanközvetítő ügyvezetője.

Véleménye szerint vannak már jelei annak, hogy az árak nem fognak a végtelenségig nőni, az Első Otthon program felfüggesztése és a bankközi alapkamat növekedése, ami megnöveli a hitelek törlesztőrészleteit, egyaránt fékező hatású. Azt azonban, hogy a jelenlegi túlfűtött növekedés mikor áll le, nem lehet megjósolni. “Lehet, hogy öt év múlva, lehet, hogy már holnap, ám az utóbbi nem valószínű, mert nagy a bérlési igény” – mondja Bónis Endre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?