Aggódik az RMDSZ a helyi önkormányzatok jövedelemforrásai miatt

Elutasította a szenátus az RMDSZ azon törvénytervezetét, amely nagyobb részt biztosított volna a helyi és a megyei önkormányzatoknak a visszaosztott pénzekből.

„Az RMDSZ továbbra is azt szorgalmazza, hogy magasabb fokú helyi pénzügyi autonómiát kell biztosítani az önkormányzatoknak. Ezt mondtuk a választási kampányban is és ezen elv mentén cselekszünk a törvényhozásban is: a helyben megtermelt összegekről minél nagyobb mértékben helyben rendelkezzenek. A személyi jövedelemadó az egyik legnagyobb önkormányzati bevételi forrás, de a központosított rendszerben a megtermelt összegek csak egy része kerül vissza a helyi önkormányzatok költségvetésébe a bukaresti visszaosztás során. A szenátus plénuma kedd délelőtt első házként elutasította a szövetség azon kezdeményezését, amelyben javasoljuk, hogy a jelenlegi 71,5 százalékról 80 százalékra növekedjen a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegek aránya” – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament felsőháza elutasította a törvénytervezetet.

Cseke Attila emlékeztetett arra is, hogy – tekintettel a kormány azon tervezett intézkedésére, amely 2018. január elsejétől 16 százalékról 10 százalékra csökkenti a személyi jövedelemadó értékét – az eddiginél is kevesebb pénzforráshoz jutnak majd a helyi önkormányzatok. „A jelenlegi szabályozás szerint a személyi jövedelemadóból származó összegek 71,5 százaléka kerül visszaosztásra helyi szinten: 41,75 százalékot kap az önkormányzat, 11,25 százalékot a megyei önkormányzat, 18,5 százalékot pedig a megyei pénzügyi igazgatóságok osztanak el a megyei és helyi költségvetések számára a törvény által megszabott kritériumok alapján. Amennyiben csökkentik a személyi jövedelemadó értékét, az eddigiekhez képest is kevesebb pénzösszeget kapnak vissza a helyi önkormányzatok. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet erre a helyzetre is megoldást javasolt volna, amennyiben a kormánykoalíciót alkotó pártok nem seperik le a szenátusi plénum asztaláról” - mondta a szenátor. 

Az RMDSZ közpénzügyekre vonatkozó tervezetéről első házként szavazott a szenátus, a végső döntést a képviselőház hozza meg. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, amennyiben a kormány 10 százalékra csökkenti január elsejétől a személyi jövedelemadó befizetését, akkor az RMDSZ kötelessége, hogy további lépéseket tegyen azért, hogy a befizetett adók minél nagyobb mértékben a helyi közösségeket illessék meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?