Költségvetés: takarékosságot kezdenek emlegetni a kormánypártok

Felmerült az általános költségek csökkentésének szükségszerűsége a koalíciós pártok vezetőinek részvételével zajlott egyeztetésen, elbocsátásokról azonban nincs szó - hangsúlyozta a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu a hétfő esti találkozót követően, amelynek központ témája a 2018-as büdzsé volt.

"Igen, lehetséges, hogy bizonyos kiadásokat csökkenteni fogunk, de elbocsátások nem lesznek. (...) Ilyesmiről nem esett szó, viszont felső határt kell szabnunk az anyagi költségeknek, mert szükségünk van a pénzre, például befektetésekre" - fogalmazott a kisebbik kormánypárt elnöke. Tăriceanu hozzátette, a jövő évi költségvetés prioritásai közé tartozik az infrastrukturális és más jellegű befektetések finanszírozása.

Dragnea: tartani tudjuk a hiányt

A koalíciós egyeztetés után a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea elmondta: novemberben terjesztik a parlament elé a 2018-as költségvetésről szóló törvény tervezetét, és vélhetően még november végén vagy december első napjaiban elfogadják a jogszabályt. Közölte: vállalják a felelősséget azért, amiért "kis késéssel" kerül a parlament elé a tervezet.

"Az a fontos, hogy előbb fogadjuk el a tervbe vett intézkedéseket, a törvénytervezetnek ugyanis ezeket is magában kell foglalnia. (...) Úgy gondolom, hogy november folyamán benyújtjuk a tervezetet a parlamentnek, és november végén, december első napjaiban a költségvetést el kell fogadni" - nyilatkozta a PSD-elnök, hozzátéve, hogy idén és jövőre is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány.

Dragnea arról is beszélt, hogy az adótörvénykönyvet érintő módosításokat a kormányülést követően ismertetik, és kormányrendelettel fogadják majd el. Újságírói kérdésre válaszolva a szociáldemokrata pártelnök kijelentette, nem tartja valószínűnek, hogy a 2 000 lej alatti bérek adómentesítésére vonatkozó intézkedés életbe lép 2018-ban, de - mint mondta - a bejelentett adóügyi intézkedéseknek "majdnem ugyanez lesz a hatásuk".

Dragnea ugyanakkor azt is megerősítette, hogy 2018. július 1-jétől 1 100 lejre nő a nyugdíjpont értéke.

Kapcsolódók

Kimaradt?