A rémálom-forgatókönyv: több száz lejjel csökkennek jövőre a nettó bérek

A legrosszabb forgatókönyv szerint több száz lejjel csökken az alkalmazottak nettó fizetése január elsejétől, ha hatályba lépnek a kormány által csütörtökön bejelentetett adó- és járulékváltozások. Csak a minimálbérből élők járnak jól.

Mint ismert, a Tudose-kabinet tervezett intézkedései szerint január elsejétől a jelenlegi 1450 lejről 1900 lejre nő az országos bruttó minimálbér. Emellett 16 százalékról 10 százalékra csökken a jövedelemadó, a társadalombiztosítási járulékok 2 százalékkal csökkenek, de kifizetésük teljes egészében a munkavállalókra hárul.

A Hotnews portál egy kolozsvári adótanácsadót kért meg: számolja ki, hogyan módosul egy minimálbéres, illetve egy bruttó 3000 lejes fizetésű alkalmazott jövedelme 2018. január elsejétől.

Az országos bruttó minimálbér jelenleg 1450 lej, ami nettó 1065 lejes fizetést jelent. Január elsejétől a minimálbér 1900 lejre nő, aminek a nettó összege 1163 lej. Vagyis egy minimálbéres alkalmazott jövőre jól jár: 98 lejjel nő a nettó fizetése.

A minimálbéresek kedvező helyzetben vannak, mert a fizetésűk bruttó összegét nem érinti az az intézkedés, hogy január elsejétől teljes egészében az alkalmazottak fizetik ki a bruttó bérükből a társadalombiztosítási járulékokat. A nagyobb jövedelműeket igen, mert az állam nem kötelezheti a munkaadókat arra, hogy akkora béremelést adjanak jövőre az alkalmazottaiknak, amiből fedezni tudják a kifizetendő többletösszeget. (Erről itt olvashat részleteket.)

A kolozsvári adótanácsadó a bruttó 3000 lejes fizetésű alkalmazott új fizetésének kiszámolásánál a legrosszabb forgatókönyvet vette figyelembe: a munkaadó nem növeli a bruttó bért, sőt az újonnan bevezetendő 2,25 munkabiztosítási hozzájárulást is az alkalmazott fizetéskeretéből fedezi, mert ezt is törvényesen megteheti.

Egy bruttó 3000 lejes bérű alkalmazott nettó fizetése jelenleg 2104 lej. A „worst-case scenario” szerint január elsejétől a nettó fizetés 1774 lejre csökken, vagyis 329 lejjel lesz kevesebb, mint most.

Kapcsolódók

Kimaradt?