Befektetésre ajánlja a Fitch a román dollárkötvényeket

A román államadós-besorolásnak megfelelő, befektetési ajánlású osztályzattal látta el a héten értékesített román dollárkötvényt pénteken a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. Románia 1,5 milliárd dollár névértékben bocsátott ki 2023-ban lejáró dollárkötvényt 4,375 százalékos kuponnal.fitch

A Fitch a kibocsátásra pénteken "BBB mínusz" besorolást állapított meg.

Ez az osztályzat a befektetési ajánlású adósminősítési kategória alsó határa, és azonos a cég által Romániára érvényben tartott, stabil kilátású szuverén besorolással.

 Románia a kibocsátás szervezésével a Barclays, a BNP Paribas SA, Citigroup és a HSBC pénzintézetet bízta meg.

A Financial Times online kiadása az IFR pénzügyi adatszolgáltatóra hivatkozva a román kibocsátásról azt írja, hogy  4,625 százalékos hozammal hirdették meg, és 7,5 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett. A Financial Times szerint a befektetők a vártnál jobbnak bizonyult negyedik negyedévi román GDP-növekedési adatokat "jutalmazták" a viszonylag alacsony hozammal.

Románia a csütörtöki kötvénykibocsátással idei 2,5 milliárd eurós (3,3 milliárd dollár) devizatörlesztési szükségleteinek közel felét teremtette elő.

"A közvetlenül a magyar kibocsátást követő román kibocsátás eredménye is mutatja, mennyire nagy az éhség a piacon a magas hozamú európai papírok iránt" - mondta Nicholas Spiro, a londoni Spiro Sovereign Strategy Ltd. ügyvezető igazgatója.

Korábban Románia 2012 februárjában bocsátott ki dollárkötvényt 750 millió dollár értékben 2022-es lejárattal és 6,45 százalékos hozammal. Ugyanez a kötvény most csütörtökön 4,20 százalékos hozammal forgott a másodpiacon a Bloomberg adatai szerint.

Kimaradt?