Startup Week: minden vállalkozásnak jelen kell lenni ügyfelei telefonjában!

Az Erdélyi Fiatal Vállalkozók Szövetsége (YEAT) egy workshop sorozattal csatlakozott a Sepsiszentgyörgyön ezen a héten zajló Startup Week nevű rendezvénysorozathoz.

Hétfőn délelőtt az InnoHub közösségi térben, székelyföldi online marketing és e-commerce szakemberek bevonásával tanították az érdeklődő háromszéki vállalkozókat a közösségi média és webárúházak hatékony és tudatos használatára. „Az online marketing nem a jövő, hanem a jelen szakmája”, hívja fel a figyelmet Czine Zsolt-Attila a YEAT elnöke, aki szerint az a tapasztalat, hogy térségünkben a vállalkozók nem fektetnek kellő hangsúlyt az online jelenlétükre, holott ez elengedhetetlen ahhoz, hogy cégük versenyképes maradjon.   

Az előadás sorozatot indító Barabás Frici sepsiszentgyörgyi online marketing szakértő rámutatott, hogy az online marketing a közösségi médiában való kommunikációt jelenti, vagyis a potenciális célközönség számára mobiltelefonon kell elérhetővé tenni a cég kínálatát. Tapasztalatok szerint sok esetben ez kimerül abban, hogy létrehozzák a vállalkozás Facebook oldalát, de azon nem osztanak meg rendszeresen tartalmakat, holott ezeket okosan kezelve költséghatékonyan lehet elérni a célközönséget.

Barabás Frici az online kommunikáció fontosságát számadatokkal érzékeltetve rámutatott, hogy Romániában a Facebookot 9,6 millióan-, a YouTube videomegosztót 7 millióan-, az Instagramot 2,6 millióan-, a Snapchatet 200.000-en használják. Az ország lakosságának fele jelen van a közösségi oldalakon, mobiltelefonjaikon naponta több alkalommal követik az eseményeket, ők a vállalkozók ponteciális ügyfelei, ezért ezeken a csatornákon érdemes márkát és közösséget építeni, terméket vagy szolgáltatást értékesíteni.

A sepsiszentgyörgyi online marketing szakértő rámutatott, hogy a Facebook óriási adatbázist készített a felhasználóiról és azok szokásairól, ehhez mindenki önként járult hozzá, azzal, hogy megadott magáról különböző adatokat. Másrészt az informatikai óriások követik viselkedésünket az interneten, ezért fordul elő, hogy meglepetésünkre olyan reklámmal találjuk szembe magunkat, amilyen termékre vagy szolgáltatásra gondoltunk. Mindez ijesztő, de az értékesítők számára rendkívül hasznos, véli a szakember, aki szerint egy Facebook hirdetést például több mint 600 szűrő alapján lehet pontosan eljuttatni  az adott célközönséghez. Barabás Frici szerint a közösségi médiával az a gond, hogy térségünkben az emberek a hagyományos médiát, az  újságot, rádiót és televíziót tekintik hiteles forrásnak. 

Eljutni sokakhoz

Magyari Attila online-marketing arra hívta fel a figyelmet, hogy egy vállalkozás Facebook oldalán nem szabad kizárólag fizetett hirdetések révén kommunikálni, hanem rendszeresen kell közölni tartalmakat. A hirdetést pedig javasolt célcsoportra szükíteni, ehhez pedig ismerni kell az ügyfelek szokásait és igényeit. Magyari Attila szerint a felhasználók naponta átlagban 3,5 órát töltenek közösségi oldalakon, legforgalmasabb időpontok a reggel közvetlen felkelés után és dálután a munka utáni időszak.

Gábor Balázs kommunikációs tanácsadó az úgynevezett „influencerek” által való népszerűsítést ismertette, vagyis amikor közismert véleményformálók beszélnek egy termékről vagy szolgáltatásról. Rájuk viszont csak jó minőségű terméket vagy szolgáltatást szabad bízni mert nem szeretnek hazudni. Gábor Balázs szerint akkor kerül be a sajtóba egy termék vagy szolgáltatás, ha a hozzá kapcsolódó információnak van hírértéke, vagyis érdekes a tartalom, érdekes a kommunikációja vagy érdekes emberekhez kapcsolható.

Életérzést adni

A webáruházakat működtetőkhöz szólt Kállai Emanuel e-kereskedelem szakértő, aki szerint csak rövid távon működhet az árverseny, vagyis, hogy a versenytársaknál alacsonyabb áron kínálják a termékeket, hosszú távon inkább tanácsos többlet szolgáltatást kínálni vagy tanítani a vásárlókat, azaz, hogy miért érdemes magasabb áron megvásárolni az adott terméket. Ugyanakkor célravezető életérzést kínálni a termék vagy szolgáltatás mellé. Kállai Emanuel szerint Romániában az e-kereskedelem 45 százalékban mobiltelefonon, 5 százalékban tableten és 50 százalékban asztali számítógépen keresztül zajlik.

Ugyanakkor a hazai vásárlók többsége utánvéttel szeret fizetni, azaz a kézbesítésnél készpénzzel fizeti ki az áru ellenértékét. Ennek az a magyarázata, hogy tapasztalatuk szerint az áruház hamarabb kézbesíti, hogy pénzzéhez jusson, mint azt a terméket amit a vásárló előre bankkátyával kifizetett, másrészt szeretik fizetés előtt kézbe venni a terméket.  Kállai Emanuel szerint a webáruházaknak érdemes nyitani az 50 fölötti korosztály irányába is, mivel egyre nagyobb arányban vannak jelen az interneten és nagy fogyasztói tömeget képviselnek.

A sepsiszentgyörgyi Startup Week nevű rendezvénysorozat hétfőn kezdődött és péntekig tart, és bemutatja a helyi vállalkozói ökoszisztéma valamennyi színfoltját, lesznek szakmai rendezvények, kerekasztal beszélgetések hazai és külföldi előadókkal, megszervezik a Székelyföldi IT és Innovációs Konferenciát, az Üzleti Tervek Versenyét azaz Startup Pitch Day-t, a legeredményesebb háromszéki vállalkozások díjátadó gáláját, HUBx esemény, az iskolákban „csináld magad” versenyek révén vezetik be a diákokat a vállalkozói világba és szerveznek sporteseményeket vállalkozóknak. A rendezvénysorozat programja a https://stgeorge.startupweek.co/  oldalon olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?