Lénárd András: baloldali kampányfogás a Csíki Sör csődjének híresztelése

Cáfolta a Maszolnak a Csíki Sör Manufaktúra csőd szélére kerüléséről szóló híreket Lénárd András cégvezető. Mint mondta, a Magyar Nemzetben megjelent írás csupán baloldali kampányfogás a jövő évi magyarországi választások előtt. 

A Magyar Nemzet online és nyomtatott felületén csütörtökön jelent meg az az írás, amely szerint súlyosan eladósodott és csődközeli állapotba került a Lixid Project Kft., a Csíkszentsimonban előállított Csíki Sör gyártója. Mint írják, a hitelezők szorításában áll a cég, amelynek terméke a várakozásokkal ellentétben nem kelendő portéka a magyarországi piacon.

„Úgy tudjuk, a vállalkozást vezető Lénárd András magyar bankokkal (köztük állami tulajdonban lévő pénzintézetekkel) tárgyal a hitelek átcsoportosításáról, így könnyen lehet, hogy a magyar adófizetők pénzéből segítik meg az alkoholos italt gyártó erdélyi vállalkozást” – olvasható a cikkben, amelynek a végén hozzáteszik, hogy legkésőbb tavaszra bedől a gyár, hacsak nem érkezik valahonnan váratlan segítség. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a gyártósorokat, a gyárépületet, de még a telket is jelzálog terheli.

Lénárd: csak könyvelési veszteségünk van

 „Ez az írás a valóságot nem fedő, hamis feltételezéseken és állításokon alapuló hír. Csődközeli állapotról szó sincs. A Csíki Sör a legdinamikusabban fejlődő kézműves magyar sörmárka Romániában és Magyarországon egyaránt. Hatalmasat bővült a cég ezelőtt egy évvel. Ez a bővülés a mai napig tart. Az igaz, hogy nagyon nehéz, és lépésről lépésre történik a piaci növekedésünk, mert multinacionális cégek által felállított falakat kell folyamatosan lerombolnunk” – nyilatkozta megkeresésünkre Lénárd András.

A vállalkozó hozzátette, hogy innovatívak próbálnak lenni, nemrég elindították Magyarországon is a házhozszállítási programjukat, több mint 10 ezer embert szolgáltak ki egy hónap alatt. Ezzel próbálják a nyugati kényelemhez, trendekhez szoktatni az embereket.

A cikkben említett pénzügyi veszteséggel kapcsolatban elmondta, az könyvelési veszteség: történt egy nagy beruházás, amelynek jelentős amortizációs költsége van. Lénárd szerint tehát ez nem gyakorlati, pénzügyi veszteség.

„Nincs adófizetői pénz a Csíki Sörben”

„Úgy gondolom, hogy a cikk központi mondanivalója az, hogy a magyar adófizetők pénzéből erdélyi alkoholos céget segít a magyar kormány. Sajnos ez a választási kampány kezdete, amivel fel akarják bosszantani a magyar adófizetőket, hogy mire költik a pénzüket. Hangsúlyozom, hogy a Csíki Sörben a magyar emberek jóindulatán és jószándékán kívül egyéb nincs. Semmilyen adófizetői pénz nincs és nem is volt. Ez egy magánberuházás” – nyomatékosította a cégvezető, aki azt is nehezményezi, hogy az ő megkérdezése nélkül jelent meg az írás.

A Lixid Projekt Kft.-nél jelenleg több mint 150 alkalmazott dolgozik Romániában és Magyarországon összesen. Lénárd hozzátette, hogy a magyarországi piacot három multi uralja, amelyek mindent elkövetnek, hogy a csíkszentsimoni sör terjeszkedését visszaszorítsák. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?