Az első nyolc hónapban 8,2 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az év első nyolc hónapjában 8,2 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 8,9 százalék volt. Az első nyolc hónapban a feldolgozóipar 8,9 százalékkal bővült, a kitermelőipar 5,2 százalékkal teljesített jobban, a villamos- és hőenergia, valamint a gáz kitermelése és szolgáltatása 1,8 százalékkal nőtt. Augusztusban az ipari termelés 10,3 százalékkal nőtt a tavalyi nyolcadik hónaphoz mérten.

A statisztikai intézet a héten közölte, hogy az első nyolc hónapban 12,2 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések. Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele a vizsgált időszakban 10,8 százalékkal bővült.

Az ipar adja a bruttó hazai termék (GDP) mintegy egynegyedét. Az ipar az idén ismét jól teljesít. Tavaly 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés, miután a megelőző két évben folyamatosan lassult a növekedése. A kormány az idén 5,6 százalékos GDP-bővüléssel számol.

Kapcsolódók

Kimaradt?