Nagyon gyenge az almatermés idén a tavaszi fagy miatt

Hatvan-hetven százalékkal gyengébb az almatermés Maros megyében a virágzáskor beállt tavaszi fagy miatt, nyilatkozta kedden a Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság aligazgatója, Ileana Guşatu. 

"Eddig 760 hektáron gyűjtötték be a termést és átlagosan 6.695 kilogramm alma termett egy hektáron. Gyenge a termés, 30-40 százaléka annak, amire számítunk minden évben. Ennek is kezdünk örülni, ugyanis vannak olyan térségek, ahol egyáltalán nincs termés, például Szászrégen környékén. Szentlászló és Segesvár körül úgy-ahogy van termés, de azokat is befolyásolta az időjárás. A megyében több mint 5.000 hektár gyümölcsös található, alma, körte, szilva stb., amelyekből mintegy 2.600 hektár hanyatlóban van" - mondta az aligazgató. 

Az alacsony almatermés következtében a romániai mezőgazdasági termékek marosvásárhelyi vásárán gyenge az almafelhozatal. Kedden mintegy 60 termelő vesz részt Marosvásárhelyen az első alkalommal megszervezett romániai mezőgazdasági termékek napja alkalmából szervezett vásáron. A vásárról készült anyagunkat itt olvashatja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?