A második negyedévben jelentősen bővült a gazdaság

A bruttó hazai termék (GDP) 6,1 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavaly azonos időszakihoz mérten, az első fél évben a bővülés 5,9 százalékos volt éves összevetésben.

Az országos statisztikai intézet azt követően közölte az adatokat, hogy korábban enyhén lassúbb növekedésről számolt be. Az intézet augusztus közepén éves összevetésben 5,9 százalékos második negyedéves GDP-bővülésről számolt be, az első fél évre vonatkozóan pedig 5,8 százalékos GDP-növekedést jelzett.

A most közölt adatok szerint a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a GDP 5,9 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest, az első fél éves GDP-bővülés pedig 5,8 százalék volt.

Negyedéves összevetés szerint is enyhén nagyobb volt a növekedés, hiszen a GDP 1,7 százalékkal bővült a második negyedévben az első három hónaphoz mérten a korábban közölt 1,6 százalék helyett.

A kormány az idén 5,6 százalékos gazdasági növekedést remél, miután augusztusban megemelte a korábban közölt 5,2 százalékos várakozást. A növekedés fő hajtóereje a belföldi fogyasztás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?