Fogyasszunk helyi terméket – Marosvásárhelyre jön a falu

Első ízben rendeznek Marosvásárhelyen mezőgazdaságitermék-vásárt, ahol a helyi termékek fogyasztására ösztönzik a vásárlókat.

Hétfő délelőtt már dolgoztak Marosvásárhely főterén, hogy az október 10-i, keddi vásár helyszínét előkészítsék. Ahogy a beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők elmondták, hatvan megyei termesztőt várnak, közöttük lesz tej-, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, hentestermékeket készítő, friss gyümölcs- és zöldségárus.

Maros megye három olyan zónára osztható, amelyekben természeti adottságaik, évszázados hagyományaik révén sajátos termékeket állítanak elő. Az a tény, hogy a megyét három nemzetiség, a magyar, a román és a szász határozta meg, nagyban hozzájárult a sokszínűséghez, a gazdag hagyományokhoz, a gasztronómiai változatossághoz – emelte ki a hétfői sajtótájékoztatón Ioan Rus, a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke elmondta: ez az első év, amikor a romániai mezőgazdasági termékek országos napját ünnepelik, ezért ebből az alkalomból szakmai tanácskozást és eladással egybekötött kiállítást is szerveznek a megyei mezőgazdasági és az állategészségügyi igazgatóságokkal együttműködve.

A célja az eseménynek az, hogy tudatosítsák a vásárlókban, mennyire fontos helyi termékeket fogyasztani. Így nemcsak a termelőt segítik, de egészségesen is táplálkoznak. Ezáltal fejlődik a helyi gazdaság, a mezőgazdasági termelőknek érdemes lesz dolgozni, a helyi piacot ellátni, a fogyasztók pedig mindig friss és megbízható terméket vihetnek haza – fejtette ki Péter Ferenc.

A tanácselnök hasonló, külföldön már begyakorolt és jól működő példákat sorolt fel Hollandiából, Németországból. Arra is felhívta a Maros megyeiek figyelmét, hogy legalább ezen a napon, október 10-én törekedjenek csak hazai élelmiszer fogyasztásár, és ha lehetőségük van rá, akkor kimondottan olyat, amit Maros megyében termeltek, vagy készítettek.

Maros megye két olyan helyi jellegű, hagyományos termékkel büszkélkedhet, amelyet az Európai Unióban is bejegyeztek: a libánfalvi telemea és a búni krumplis házikenyér. Ezek is kaphatóak lesznek a keddi vásáron, ahonnan nem hiányzik majd a marosjárai hagyományosan készített szilvaíz vagy a sárpataki szilvapálinka sem – sorolta a mezőgazdasági hivatal vezetője.

Kincses Sándor, a Maros megyei állategészségügyi hivatal igazgatója arra figyelmeztetett, hogy nem minden termék készül Romániában, amin azt írja, hogy román készítmény. Ezt a vásárlók kiszűrhetik, ha a polcról levett áru címkéjét jól megfigyelik, azon látható a gyártás helye is – mondta a szakember. Maros megye sok területen élen jár, ami a marhaállományt, a tejfeldolgozást, a húsipart, a szárnyas és tojás-termelést illeti, tehát alapozni lehet a helyi termékekre, csak nagyobb figyelmet kell fordítani, tudatosabban kell vásárolni – hangsúlyozta az állategészségügyi szakember.

A főtéri vásár kedd délelőtt 10 órakor nyitja meg kapuit. 

Kapcsolódók

Kimaradt?