Erdélyben működik a romániai ipari parkok több mint fele

Brassó az ipari parkokkal leginkább ellátott megye. A szatmári Mezőpetri falunak van ipari parkja, Hargita megyének ellenben nincs.

77 ipari park működik jelenleg Romániában, többségük kifejezetten sikeresen. Összesen 3104 hektáron terülnek el, s a regionális fejlesztési minisztérium adatai szerint 1127 cég működik bennük. Az ipari parkokban dolgozók száma meghaladja a 60 ezret, ami hozzávetőleg megegyezik a Szatmár- vagy Fehér megyei munkavállalók számával.

Hargita és Vaslui megyében sincs

A területi eloszlásuk roppant egyenetlen, a fejlettebb régiókba koncentrálódnak, a gazdaságilag elmaradottabb vidékeken alig van egy-egy mutatóban. Prahova megyében 8 ilyen létesítmény működik, Brassóban pedig 9. Hargita megye ellenben, akárcsak Teleorman, Mehedinți, Tulcea és Vaslui, azon megyék közé tartozik, melyek csak hírből ismerik az ipari parkokat.

A történelmi régiók közül Erdély van a legjobban ellátva ipari parkokkal, a 77 közül 39 itt működik. A Dél-Munténiai Fejlesztési Régióban 22 található, ellenben Moldvában mindössze 7. A méret tekintetében szintén hatalmas a szórás, mindkét véglet Erdélben található. A legkisebb, a brassói Carfil csupán 1,87 hektáros, míg a kolozsvári Tetarom 3 nem kevesebb, mint 155 hektáron terül el.

A népességre vetített ipari parkok számának tekintetében a prahovai Ariceștii Rahtivani könnyen lehet, hogy nem csupán országos szinten első, hanem egyben világbajnok is, a 8700 lakosú községben ugyanis öt ilyen létesítmény működik. Erdélyben szintén van falusi ipari park, a mezőpetri-i (Szatmár megye) Schwaben.  

Kézdivásárhelyen EU-s források felhasználásával két ipari parkot is kialakított tavaly az önkormányzat, az egyik 7,2, a másik pedig 6,5 hektáros. Az egyikben 4, a másikban pedig 2 gazdasági rendeltetésű épület van, Bartha János projektmenedzser elmondása szerint már valamennyi gazdára talált. Még van egy 4, illetve egy 1,5 hektáros beépítetlen, közművesített telek, melyekre az önkormányzat egyelőre nem talált befektetőt. A várossal megkötött szerződések értelmében a cégek 165 munkahely létrehozását vállalták.

Van, de nem sikeres

Természetesen nem minden hazai ipari park sikertörténet. „Nagyon nagy eltérések vannak, egyesek, mint például a Prahova megyeiek, nagyon jól működnek, mások ellenben, és itt a galacit és a sloboziait említhetem, elmaradnak attól a potenciáltól, amit képviselnek” – nyilatkozta Florin Jianu, a Kis- és Középvállaltok Országos Tanácsának elnöke.

Az ország legszerencsétlenebb ipari parkjának címe a viktóriavárosi Victoriának jár. Az önkormányzat tulajdonában levő 14 hektáros létesítmény 2012 óta működik, ám mostanáig egyetlen befektetőt sem sikerült találni, annak ellenére, hogy az elsőnek bérleti díjat sem kellene fizetnie.

„Volt több érdeklődő, egy részüket az önkormányzat utasította vissza, mások maguktól mentek el, mert nem azt találták itt, amire számítottak” – mondja Traian Tabacu, a Victoria igazgatója. Az ipari park területén 19 régi épület áll, melyet a telephely korábbi üzemeltetője, egy csődbe ment fegyvergyár használt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?