Többet költenek parfümre a romániaiak, mint szappanra

Egy év alatt átlagban 60 euró értékben vásárolunk kozmetikumokat, ami alig valamivel több a magyarországi fogyasztás felénél.

Egy adott ország jóléte hiteles fokmérőjének tartják a gazdasági szakemberek az egy fő által kozmetikumokra költött összeget. Idehaza tavaly átlagosan 59,4 eurót költött minden román állampolgár tisztálkodási-, testápoló- és szépségápolási termékekre, derül ki a PMR piackutató cég adataiból, mely öt országra (Románia, Magyarország, Bulgária, Szlovákia, Csehország) kiterjedő összehasonlító tanulmányt készített. Ez 13 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest.

Az Európai Unió tagországai között ezzel az összeggel az utolsó előtti helyen állunk, nálunk csupán a bulgárok adnak ki kevesebb pénzt kozmetikumokra, tavaly fejenként 42,5 eurót. A PMR prognózisa szerint 2022-re Romániában az éves fogyasztás 77,1 euró lesz, de a lendületes növekedés ellenére még mindig lóhosszal le leszünk maradva Közép-Kelet-Európa országai mögött. A térségben a csehek költenek legtöbbet kozmetikumokra, fejenként évi 126,4 eurót, ami a PMR becslései szerint 2022-re 164,5 euróra nő majd.

Magyarország szintén jóval előttünk jár a maga 113 eurós fogyasztásával, ami 88 százalékkal magasabb a hazainál. Az elkövetkező években nálunk valószínűleg gyorsabb lesz a növekedés, közel 30 százalékos, ezért aztán öt év múlva az anyaország már csak 77 százalékkal fog megelőzni bennünket. Nyugat-Európában az emberek ötször-hatszor annyit költenek ezen cikkekre, mint Romániában.

Közép-Kelet-Európában a kozmetikumok piaca évről-évre nő. Idén várhatóan 4,83 milliárd eurót költenek majd a régió lakói kozmetikumokra, 4,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ebből Romániára 1,1-1,2 milliárd euró esik. Idehaza a legnépszerűbb kozmetikai márka az Avon.

„A romániai piacban nagy a potenciál. Egyes termékcsoportok a potenciális felhasználók nagyon kis százalékához jutnak el. Így például, az 50 évnél idősebb nőknek csupán 11 százaléka használ ránctalanító-, illetve öregedésgátló termékeket” – nyilatkozta Gilles Antoine, az egyik globális piacvezető, a L’Oreal romániai vezérigazgatója.

Keresettek a sminktermékek is

A hazai piac egyik jellegzetessége, ami kulturális különbségekből adódik, hogy a legkeresettebb termékcsoportok a parfümök, valamint a sminktermékek, míg a Nyugat-Európában a fogyasztók a tisztálkodási-, test- és arcápolási termékekre költenek többet. A másik lényeges eltérés a kontinens nyugati részéhez képest, hogy idehaza nagyon nagy a mennyiségi különbség a városi- és a vidéki lakosság fogyasztása között. „Az alaptermékek tekintetében, amilyenek a dezodorok, nincs lényeges eltérés a városi és falusi fogyasztási szokások között” – mondja Gilles Antoine.

A speciálisabb, kényeztetőnek minősülő termékeket azonban már nagyságrendekkel nagyobb mennyiségben vásárolják a városi fogyasztók, mint a vidékiek. A PMR szakemberei szerint a kozmetikumok hazai piacát az elkövetkező időszakban az online kereskedelem erőteljes fellendülése és a természetes készítmények iránti kereslet fokozott növekedése fogja jellemezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?