8,8 millió lejt kapott Maros megye a költségvetés-kiegészítés során

A megyei önkormányzati testület a csütörtöki ülésén módosította Maros megye 2017-es költségvetését, belefoglalva ebbe az államháztartásból érkező összegeket is – közölte a Maros Megyei Tanács sajtóirodája.

A 63/2017-es sürgősségi kormányrendelet nyomán Maros megye szeptemberben 8 860 000 lejt kapott a hozzáadottérték-adó visszaosztásából a megyei decentralizált intézmények kiadásainak finanszírozására. Ezt az összeget a gyermekvédelmi rendszer támogatására (1,6 millió lej), a fogyatékossággal élő felnőttek közoktatásának finanszírozására (5 millió lej) és a "Romániai iskolák programjának" támogatására (2,2 millió lej) fordítja a megyei tanács.

A ma elfogadott költségvetés-kiegészítés keretében a megyei tanácsosok 40.000 lejjel egészítették ki a Dicsőszentmártoni "Dr. Gheorghe Marinescu "Kórház javítási munkálatokra szánt keretét és 125.000 lejjel a gyermekgyógyászati részleg belső fűtési hálózatának cseréjére vonatkozó költségvetési keretet. A Maros Megyei Klinikai Kórház számára 229.000 lejt hagytak jóvá, a kórház saját bevételeiből, a beruházási listán szereplő összegek kiegészítésére.

Módosításokat fogadtak el a megyei utak 2017-es munkaprogramjában is. Az egyes munkálatok kivitelezésénél megtakarított összegeket (összesen mintegy 1,5 millió lejt) átutalták más beruházások fedezésére.

Megújul a Teleki Téka díszterme

A Teleki-Bolyai Könyvtár megfelelő működése érdekében, illetve azért hogy az egykori díszterem ismét régi fényében tündököljön és újra reprezentatív célt szolgáljon, a megyei tanács jóváhagyta a felújítási munkálatok gazdasági és műszaki mutatóit. A beruházás keretében a díszterem teljes belső felületén eltávolítják a vakolatot, majd a felületek mechanikai és kézi tisztítása következik, és különböző helyreállítási munkálatok.

A beruházás értéke mintegy 243.000 lej (ÁFÁ-val együtt). A munka időtartama 10 hónap, a tervező által elkészített ütemezés szerint. A beruházás költségeit a Maros Megyei Tanács saját forrásaiból fedezi.

A repülőtérrel kapcsolatos határozatot is elfogadtak

A Marosvásárhelyi Repülőtér felújítása érdekében a Maros megyei önkormányzat a mai ülésén visszavonta a repülőtértől azoknak a területeknek a kezelési jogát, amelyeket érintenek a helyreállítási munkálatok. A marosvásárhelyi Transilvania repülőtér kifutópályának és végbiztonsági területének teljes körű javítását követően a területek kezelése visszakerül a Transilvania Repülőtérhez.

A csütörtöki  ülésen a repülőtéri költségvetés-kiegészítését is jóváhagyta a megyei önkormányzat. A repülőtér befektetési jegyzékét több olyan beruházással egészítették ki, amelyek végrehajtása szükséges, ahhoz hogy a kifutópálya felújítását követően minél jobb körülmények között működhessen a repülőtér.

Összesen 4,5 millió lejjel egészítettük ki a repülőtér költségvetését, ebből 700 ezer lejt működési költségekre fordíthatnak, 3,8 millió lejt pedig beruházásokra, mint például az indulási terminál korszerűsítéséhez szükséges dokumentumok elkészítésére, illetve egy többfunkciós hóeltakarító és jegesedés gátló berendezés beszerzésére. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?