Megfékezné a kormány a használt autók behozatalát: készül az új adó

Alig fogadta el a szenátus a korábban befizetett gépkocsi-regisztrációs adó visszatérítéséről szóló törvénytervezetet, a kormány munkacsoportot hozott létre egy új típusú környezetvédelmi bélyegilleték bevezetésének előkészítésére. Az új illetéket várhatóan már jövőre bevezetik.

A Környezetvédelmi Alap (AFM) vezetője, Cornel Brezuica ezt azzal indokolta, hogy a regisztrációs adó idei februári eltörlése óta elárasztották Romániát a használt autók: számuk az év végéig a félmilliót is elérheti, és jelentősen szennyezik a környezetet. „A szennyezést adóztatni kell” – jelentette ki.

Cornel Brezuica elmondta, a munkacsoport két fajta adó valamelyikének bevezetését fontolgatja. Az egyik változat szerint az illetéket évente kell majd fizetniük a gépkocsi-tulajdonosoknak, összege pedig arányos lesz az autó szennyezési fokával. A másik verzió egy egyszeri adó bevezetése lenne. Brezuica nem zárta ki azt sem, hogy a két fajta illetéket kombinálják. Közlése szerint az év végéig elkészül a törvénytervezet, amelyet közvitára bocsátanak.

Jövőre kezdődik a visszatérítés

Mint ismert, a szenátus a keddi ülésén fogadta el a 2017/52-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, amelynek értelmében kérésre visszafizetik a környezetvédelmi bélyegilletékként befizetett összegeket a gépkocsi-tulajdonosoknak.

György Attila pénzügyminisztériumi államtitkár tájékoztatása szerint a kormányrendelet értelmében a különböző neveken (légszennyezési illeték, környezetvédelmi bélyegilleték, személygépkocsikra kiszabott speciális illeték stb.) begyűjtött összegeket az adótörvénykönyvben megszabott kamattal fizetik vissza kérésre.

A Hivatalos Közlönyben már augusztusban megjelent az a formanyomtatvány, amelynek segítségével a hazai autósok kérvényezhetik azokat az összegeket, amelyeket környezetszennyezési illetékként, autóregisztrációs adóként, vagy egyéb hasonló néven létesített illetékként fizettek be az elmúlt tíz éve az államnak.

A kormány által megszabott ütemterv szerint az illeték-visszafizetés 2018. január 1-jén kezdődik és 2019. március 31-én zárul.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?