Elfogadta a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást

Elfogadta szerdán a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást, amely szerint a kabinet a korábbinál nagyobb, 5,6 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Eredetileg 5,2 százalékos GDP-bővüléssel számoltak. Ionut Misa pénzügyminiszter a kormányülésen elmondta: a bruttó hazai termék (GDP) értéke 837,1 milliárd lej lesz, ami 5,6 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez mérten. Az államháztartási hiány GDP-arányosan változatlanul 2,96 százalék marad, tette hozzá.

A pénzügyminiszter szerint pozitív kiigazításról van szó, vagyis a kormány több pénzt költhet. Egyes elemzők kételyeiket fejezték ki ezzel kapcsolatban és azt nehezményezték, hogy a kormány mintegy 10 milliárd lejjel csökkentette a beruházásokra fordítandó pénzt, ugyanakkor 5 milliárd lejt fordított a megemelt bérek fedezésére és további 3 milliárd lejt a nyugdíjak kifizetésére.

A kiigazítás következtében a kormány összesen 28,7 milliárd lejt fordít közberuházásokra a tavalyi 29,5 milliárd lej helyett. Az eredeti költségvetés-tervezetben 39,4 milliárd lej szerepelt ennél a tételnél, amit egyes elemzők eleve túlméretezettnek tartottak. Szerintük előfordulhat, hogy még a 28,7 milliárd lejt sem fogják tudni elkölteni a közberuházási projektek nehézkes haladása miatt. Ez az összeg tartalmazza a Románia által lehívható európai uniós strukturális alapokat is.

A közlekedési minisztérium a kiigazítás fő vesztese, az ő költségvetését 6,2 milliárd lejjel csökkentették, míg a regionális fejlesztésért és európai uniós alapokért felelős minisztérium költségvetése mintegy 1,8 milliárd lejjel apadt.

A gazdaság az első fél évben 5,8 százalékkal nőtt.

Kimaradt?