Winkler Gyula: a gazdatársadalomnak hallatnia kell a hangját Európában

Fel kell zárkóztatni a mezőgazdaságban dolgozók jövedelmét az EU-s átlaghoz, illetve meg kell akadályozni, hogy a Brexit miatt csökkenjen a szektor pénzügyi támogatása, hívta fel a figyelmet Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője az aradi XVIII. Magyar-Magyar Gazdatalálkozón szombaton.

Két olyan intézményes vita zajlik az Európai Unióban, amely kapcsán az erdélyi és a kárpát-medencei gazdáknak hallatniuk kell hangjukat, a Közös Agrárpolitika (KAP) korszerűsítése és egyszerűsítése, valamint a KAP 2020 utáni finanszírozása – hangsúlyozta Winkler Gyula.„A KAP modernizációjának és egyszerűsítésének célja egyrészt az európai gazdálkodók jövedelemszintjének emelése, másrészt válaszokat megfogalmazni az új környezetvédelmi, illetve klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra. Az EU-ban a mezőgazdaságban dolgozók jövedelme alig 88 százaléka az uniós átlagjövedelemnek. Ráadásul az adatok azt mutatják, hogy nehézkes a generációváltás a gazdák körében. Míg 2005-ben 3,3 millió fiatal mezőgazdászt tartottak nyilván, ez a szám 2013-ban 2,3 millióra csökkent. Az új Közös Agrárpolitika 2020 után egyszerűbb lesz, csökkenni fog a bürokrácia, ugyanakkor az ellenőrzési folyamatok automatizálódnak, azaz egyre többet fogják használni a műholdas, GPS rendszereket" – tájékoztatta a gazdákat Winkler Gyula.

Most még zajlik a reform előkészítése, tette hozzá, kiemelve, fontos, hogy a szakmai véleményezési folyamatba a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) is bekapcsolódjon.

A Brexittel csökkenhet a mezőgazdaság finanszírozása

„A második kihívás a KAP 2020 utáni finanszírozása, amely miatt máris egymásnak feszültek az érdekek az Európai Parlamentben. A Brexit azt is jelenti, hogy 2019 után hozzávetőleg 7 százalékkal csökken az EU költségvetése. A nyugati tagállamok többsége azt szeretné, hogy a hiányzó pénzalapokat a regionális fejlesztési politika és a Közös Agrárpolitika területéről vonják el, nyilván ez nagy veszélyt jelent a közép- és kelet-európai tagállamok számára. Az Európai Parlamentben Magyarország és a többi közép- és kelet-európai tagállamok képviselőivel együtt azért dolgozunk, hogy megmaradjon a KAP megfelelő finanszírozási kerete. Erre irányuló erőfeszítéseink során fontos a kárpát-medencei magyar gazdák összefogása, hiszen rájuk támaszkodva mi, politikusok bizonyíthatjuk, hogy sok tízezer gazda érdekeit képviseljük" – magyarázta az EP-képviselő.

Figyelembe véve az előrelátható gazdasági változásokat, a közép- és kelet-európai mezőgazdasági szektorban van pár elismert hozzávalója a „siker receptjének”, hívta fel Winkler Gyula a gazdák figyelmét. „Az első ilyen hozzávaló az együttműködés, mert ezáltal a működő gyakorlatokat könnyebb elsajátítani. A második az új technológia és innovatív megoldások alkalmazása. A kárpát-medencei gazdáknak is be kell lépni a 21. századba és minden korszerű technológiát fel kell használniuk, hogy a termelékenységet fenntartható módon növeljék. Harmadik az export, tudvalevően a kiviteli tevékenység mindig magasabb hozzáadott értéket képvisel. Végül a negyedik: szóljunk hozzá, hallassuk hangunkat, mondjunk véleményt. Európai tapasztalatok szerint ez a négy elem minden sikertörténetben benne van. Ezek eléréséhez a társulás, a szervezeti fellépés elengedhetetlen. Erdélyben az RMGE képviseli ezt az együttes fellépést, amely lehetővé teszi, hogy a négy sikerelemet meg tudják valósítani" – bíztatta a gazdákat az EP-képviselő.

A találkozón nyolc országból több mint száz gazda vett részt, a jelenlévőket köszöntötte Faragó Péter parlamenti képviselő, RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke, Bognár Levente, Arad város alpolgármestere, Gheorghe Seculici, az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara elnöke. Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke a román mezőgazdaság nehézségeiről beszélt.

A rendezvényen Sebestyén Csaba és Winkler Gyula bejelentette a Hunyad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének megalakulását, amely az RMGE 14. tagszervezete. A Hunyad megyei gazdák küldöttsége is részt vett az aradi gazdatalálkozón.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?