Nagyot nőtt egy év alatt a nettó átlagbér Romániában

Júliusban 15,1 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér a tavalyi hetedik hónaphoz mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet. 

Júliusban 3329 lej volt a bruttó átlagbér, a nettó átlagbér értéke elérte a 2391 lejt. Mindkét esetben 0,5 százalékos növekedést jegyeztek az előző hónaphoz képest. Az inflációt figyelembe véve a reálbér értéke 13,5 százalékkal volt magasabb tavaly júliushoz viszonyítva.

A legmagasabb nettó átlagbért az információs technológia ágazatban jegyezték, ennek értéke 6009 lej volt. A legkevesebbet a vendéglátóiparban keresnek, ott a nettó átlagbér mindössze 1418 lej.

A statisztikai intézet szintén a héten közölte, hogy a naptárhatással kiigazított óránkénti munkaerőköltség a második negyedévben 18,57 százalékkal volt magasabb a tavalyi április-június közötti  időszakhoz mérten, és 6,63 százalékkal volt nagyobb az előző negyedévhez képest.

A munkaerőköltség valamennyi ágazatban nőtt. A legnagyobb - csaknem 39 százalékos - növekedés az oktatásban és az egészségügyben volt. Az előadóművészeteknek otthont adó kulturális intézményekben 36 százalékkal emelkedett a munkaerőköltség, a közigazgatásban 26 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a munkaerőköltség főként az állami szektorban nőtt, miután a hatóságok több lépcsőben emelték a béreket.

Egyes gazdasági elemzők és vállalkozók aggodalmuknak adtak hangot, hogy a túl gyors ütemű béremelés egyrészt túlhevíti a gazdaságot, másrészt megnehezíti a kisebb vállalatok működését és ronthatja a versenyképességüket.

Kapcsolódók

Kimaradt?