Sok kihágást talált a Számvevőszék a nagyváradi önkormányzat tevékenységében

Közzétették a Számvevőszék 2016-os jelentését a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tevékenységéről, amelyről csütörtöki ülésükön tájékoztatják az önkormányzat képviselőit. Sok kihágást találtak, ezeket legkésőbb november 30-ig orvosolni kell. 

A Számvevőszék becslése szerint közel 8 millió kihágást találtak: 6,7 millió lej pénzügyi-könyvelési hibát, az önkormányzatnak 645,9 ezer lej pluszjövedelme lett, a különféle kihágások pedig 412,5 ezer lej kárt okoztak. Ezek megoldása még nagyrészt folyamatban van, a legtöbb kihágást november 30-ig kell orvosolni.

Az egyik legnagyobb, 4,2 millió lejre becsült kihágást azzal követték el, hogy az elkészült parkolóhelyeket nem közterületként vették nyilvántartásba. Az önkormányzat a valósnál nagyobb területű zöldövezet karbantartását fizette ki az Imsaurisa Kft.-nek 9681,49 lej értékben, ezt az összeget sikerült visszakapni. Más kihágás esetében például a valósnál hosszabb ideig számolták el a munkagép használatát, a 19,6 ezer lej összegű kárt már orvosolták. Szintén javították azt a 64,1 ezer lej értékű könyvelési hibát is, amelyet az okozott, hogy a megvásárolt telefonkészülékeket nem vették könyvelési nyilvántartásba.A szerző felvételeAz önkormányzat kezelésében lévő iskolákban sincs minden rendben, a jelentés szerint azonban ezeknek a problémáknak a megoldása már folyamatban van. A Számvevőszék becslései alapján a Bétel Pünkösdista Teológiai Líceumnak több mint 54 ezer lejt fizettek ki betegszabadságokra, ezt az összeget azonban nem igényelték vissza az egészségbiztosító pénztártól. A Roman Ciorogariu Ortodox Líceumban nem igényelték vissza a 44,9 ezer lej értékben kivett betegszabadságot, emellett mintegy 21,5 ezer lej értékben tartottak meg a könyvelésben forgalomból kivont eszközöket.

A 34. számú óvodában szintén a betegszabadságokért járó pénzösszegeket kifogásolták, ugyanis itt 41,8 ezer lejt nem igényeltek vissza. Emellett nem végezték el a belső menedzseri ellenőrzést, és nem készítették el az óvoda vagyonának leltárát sem. Nem volt leltár a 44. számú óvodában sem, itt 21,5 ezer lej betegszabadságra kifizetett pénzt nem igényelt vissza az önkormányzat az egészségbiztosítótól.

21,4 ezer lejt és 11 ezer lejt nem kértek vissza az 52., valamint az 53. számú óvodában kiosztott betegszabadságért járó összegekből. Több óvodában nem volt belső menedzseri ellenőrzés sem. A Friedrich Schiller nevét viselő német iskolában 98,2 ezer lej értékben, a Szacsvay Imre Általános iskolában pedig 46,8 ezer lej értékben kifizetett betegszabadságot nem igényelt vissza az önkormányzat. A tanintézetek helyiségeinek bérbe adásából ugyanakkor 218,7 ezer lejt kell visszautalnia az önkormányzatnak az iskolához, mert nem megfelelő módon számították ki az összegeket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?