Repülőjárat a magyarországi Hévíz és Csíkszereda között?

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Papp Gábor, Hévíz polgármestere szombaton a Zala megyei Hévízen egyeztettek a Hévíz-Balaton Airport és a csíkszeredai repülőtér közös fejlesztéséről. Megállapodtak a két repülőtér közti együttműködésről, ami lehetőséget teremt a két települést összekötő repülőjárat elindítására.

A Hargita megyei önkormányzat vasárnapi közleménye szerint e járattal közvetlen és gyors kapcsolat jöhet létre a Székelyföld és Nyugat-Magyarország között, ami új lehetőségeket nyit meg az idegenforgalmi és munkaerő-piaci együttműködésben. A csíkszeredai repülőtér fejlesztése révén a Székelyföldön élők sürgősségi egészségügyi ellátása is javulhat. A két repülőtér közti együttműködés létrejöttét támogatja Zala Megye Közgyűlésének elnöke, dr. Pál Attila is.

Benkő Attila, a reptér ügyvezetője reményeit fejezte ki, hogy a csíkszeredai légikikötő fejlesztése is elérhető időn belül megvalósul. Borboly Csaba, ennek kapcsán elmondta, nagy lehetőség rejlik Székelyföld és Nyugat-Magyarország légi összekötésében, hiszen jelenleg 14-15 órás autóúton lehet eljutni a kért térségbe. Erre lenne alternatíva a légi összeköttetés.

A felek több Európai Uniós pályázatban partnerek, köztük az EU3doms elnevezésű projekt, amelynek keretében hétfőn Hévízen tartanak kerekasztal beszélgetéseket. A projekt fő célkitűzése egy vita-sorozat indítása Európa jövőjéről, különös tekintettel az Európai Unió négy szabadságára.

Ezen alapelvek meghatározóak az összes résztvevő partnernél annak érdekében, hogy a tapasztalatcsere egy hosszú távú együttműködése jöjjön létre nemzetközi párbeszéden keresztül. Ezt megelőzően Csíkszeredában, májusban a fiatal vállalkozók támogatásáról, a fiatalok kompetenciáinak fejlesztéséről, önkéntességről beszéltek a projekt partnerek.

Kapcsolódók

Kimaradt?