FRISSÍTVE - A GDP 5,8 százalékkal nőtt az év első felében

FRISSÍTVE: A bruttó hazai termék (GDP) 5,8 százalékkal nőtt az első félévben Romániában - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS). A kormányzati politikusok ünnepelnek.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 5,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az első félévben. Az INS szerint ugyanakkor a második negyedévben 5,9 százalékkal bővült a gazdaság az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva.

A szezonális hatásoktól megtisztított adatsor szerint az idei első negyedévvel összevetve 1,6 százalékos, tavaly április-júniushoz képest 5,7 százalékos volt a növekedés.  Az első félévben 5,7 százalékos GDP-növekedést regisztráltak Romániában a tavalyi év első hat hónapjához képest - mutat rá az INS közleménye.

FRISSÍTÉS: Felszálló ágon van az ország gazdasága, és ezt a tendenciát meg akarja őrizni a kormány - hangsúlyoztaa Mihai Tudose miniszterelnök a szerdán közölt adatok kapcsán.  "Az erős gazdasági növekedés elsősorban az ipari termelés 8%-kal való bővülésének és a szolgáltatásoknak köszönhető" - írta Facebook-bejegyzésében a kormányfő. 

A miniszterelnök hangsúlyozta, az év első hét hónapjában 105,1 pontra nőtt a gazdaságba vetett bizalmat mérő index a 2016 ugyanezen időszakában jegyzett 103,2 ponthoz képest. "Ezek jó eredmények, amelyek azt mutatják, hogy felszálló ágon van az ország, és ezt a tendenciát meg akarjuk őrizni" - olvasható Tudose bejegyzésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?