Szíriával egy szinten van a román tengerpart a népszerűtlenségi listán

A romániaiak többsége idehaza üdül, a legnépszerűbb külföldi célpont Görögország. A külföldre utazók 5 százaléka Magyarországot választja. 

Többen nyaralnak/nyaraltak idén, mint az elmúlt években, s változtak a preferenciák a helyszíneket illetően, ezek a fő konklúzió annak a közvéleménykutatásnak, melyet a 360insights piackutató cég a városi lakosság körében végzett. A megkérdezettek 75 százaléka nyilatkozta azt, hogy utazással piheni ki az egész évi fáradalmakat, míg 2010-ben, amikor a 360insights hasonló felmérést készített, a romániaiaknak csak 58 százaléka nyaralt.

Azt a 25 százalékot, amelynek nincs pénze nyaralni, főleg az 55 évnél idősebbek és a rosszul képzettek, tehát kisjövedelműek adják. A hazai turisták 33 százaléka több pénzből gazdálkodik idén, mint tavaly, s csak 9 százaléknak jut kevesebb pénz az utazgatásra. A városi lakosok 16 százaléka engedheti meg magának, hogy minimum kétszer üdüljön idén.

A megkérdezettek 80 százaléka hazai idegenforgalmi célpontot választ. Ez azt jelenti, hogy a külföld népszerűsége a hét évvel ezelőtti felméréshez képest 7 százalékkal csökkent, vélhetően elsősorban a világpolitikai helyzet feszültebbé válása, a szaporodó merényletek miatt. A belföldi üdülést elsősorban a 24 év alatti fiatalok és a közepes jövedelműek választják.

A külföldi célországok népszerűségi rangsorában jelentős átrendeződés történt. A legtöbben Görögországnak veszik az irányt, s így volt ez már 2010-ben is, de akkor még csak a hazai turisták 19 százaléka utazott a mediterrán országba, idén viszont már 28 százalékuk. Törökország népszerűsége is lényegesen megnőtt, 4-ről 11 százalékra, Bulgáriáé viszont a felére csökkent, 18 százalékról 9-re. Idén kevesebben utaztak Spanyolországba és Franciaországba, mint hét évvel ezelőtt, ellenben Németország, Nagy-Britannia, Horvátország és Magyarország népszerűsége nőtt. A külföldön nyaralók 5 százaléka jelölte meg célországként Magyarországot.

Annak ellenére, hogy Törökország népszerűsége igencsak megnőtt az elmúlt években, a két kontinensen elterülő államot a második legtöbb válaszadó jelölte meg olyan helyszínként, ahova semmiképp sem utazna. A legtöbben általánosságban az arab országoktól, illetve a Közel-Kelettől ódzkodnak. Nem válik dicsőségére a román tengerpartnak, hogy ugyanannyian jelölték meg szóba sem jöhető úticélként, mint Szíriát.

A 360insights eredményeinek némiképp ellentmondanak az EU-s statisztikai hivatal, az Eurostat adatai, melyek szerint a romániaiak 67 százaléka anyagilag nem engedheti meg magának, hogy évente legalább egy hetet üdüljön. Tavaly az idegenforgalmi ügynökségek éves forgalma megközelítette a 4 milliárd lejt. Ennél azért lényegesen többet költöttünk nyaralásra, mivel sokan saját szakállukra utaznak.    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?