Szeptember elsejétől drágul az üzemanyag

Sürgősségi kormányrendelettel készül az üzemanyagokra kivetett jövedéki adó növelésére a kormány. A lépést a benzinkutaknál is megérzi majd a gépkocsi tulajdonosok pénztárcája.

A Tudose-kabinet által előkészített tervezet indoklásában az áll, hogy az év első felében 768 millió lejjel csökkent az államkasszába befolyt összeg és a jövedéki adó jelenleg „csak” 50-52 százalékát teszi ki az üzemanyag árának.

A sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint 379,04 lejjel nő majd az 1000 liter benzinre kivetett jövedéki adó, amely így eléri majd a 2 035,4 lejt.

Ez a jövedéki adó-növekedés a benzinkutaknál minimum 45 bani/l-es drágulást fog eredményezni. A változások szeptember elsejétől lépnek életbe.

A gépkocsi tulajdonosok joggal lehetnek dühösek, ugyanis az adótörvénykönyv világosan fogalmaz: a kormány vállalta, hogy 2022-ig nem nyúl a jövedéki adóhoz.

Jelenleg az alábbi összegek folynak be az államkasszába az üzemanyagok jövedéki adójából:

  • Gázolaj: 1 518,04 lej/1 000 liter
  • Ólommentes benzin: 1 656,36 lej/1 000 liter
  • 98-as benzin: 1 948,23 lej/1 000 liter

Szeptember 1-től így változik a jövedéki adó

  • Gázolaj: 1 897,08 lej/1 000 liter
  • Ólommentes benzin: 2 035,4 lej/ 1 000 liter
  • 98-as benzin: 2 327,27 lej/1 000 liter

„A 2017-es első szemeszterében 767 633 796,55 lejjel kevesebb a jövedéki adó folyt be az államkasszába a 2016-os év hasonló periódusához képest. 2017 júliusában Romániában a benzinár 52 százalékát, a gázolaj árának 50 százalékát teszik ki az adók, miközben az uniós átlag a benzin esetében 62 százalék, a gázolaj esetében pedig 57 százalék” – áll a pénzügyminisztérium érvelésében.

A szaktárca szerint tarthatatlan, hogy Romániában kell uniós szinten a legkevesebbet fizetni 1 liter Euro-95-ös benzinért (0,997 euró/liter), a gázolaj ára pedig csak Luxemburgban és Bulgáriában alacsonyabb, mint a romániai 0,977 euró/liter. 

Isărescu: inflációhoz vezet

Növelni fogja az infláció mértékét az üzemanyagra kivetett jövedéki adó megemelése - jelentette ki kedden a Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu. Szerinte az inflációt a közalkalmazottak bérezését szabályozó kerettörvény gyakorlatba ültetése körüli bizonytalanság, az adózási rendszert érintő újabb törvényjavaslatok, valamint a költségvetési hiánycél fenntartását szolgáló, kiigazító intézkedések is tovább növelhetik. Kockázati tényezőt jelent a földgáz és a villanyáram árának növekedése körüli bizonytalanság is. 

Az inflációról szóló jelentést ismertető konferencián részt vevő Mugur Isărescu úgy vélekedett, hogy a fogyasztás növekedésének mértéke a válság előtti időszakéhoz hasonló. 

A Román Nemzeti Bank 1,6%-ról 1,9%-ra módosította az idei inflációs előrejelzését. 

Siegfried Mureşan: hatalmas veszélybe sodorja az ország gazdaságát

„Hatalmas veszélybe sodorja” Románia gazdaságát a kormány azon döntése, hogy megnöveli az üzemanyagra kirótt jövedéki adót - vélekedett Siegfried Mureşan europarlamenti képviselő. Az Agrepres hírügynökséghez eljuttatott közleményében Siegfried Mureşan azt írja: az üzemanyagra kirótt jövedéki adó növelése annak bizonyítéka, hogy a PSD-ALDE kormánykoalíció képtelen megvalósítani ígéreteit és becsapta választóit. „Egy ilyen döntés hatalmas veszélybe sodorja Románia gazdaságát. A kormány megpróbálja betömni a megnövekedett és tarthatatlan kiadások okozta réseket. A következő eredmény várható: megfullad a vállalkozói szféra, kisebb lesz a gazdasági növekedés, végül kevesebb lesz a munkahely és nőni fognak az árak” – érvelt az EP-képviselő, aki szerint a kiskeresetűek fogják a leginkább megsínyleni a kormánynak ezen döntését. 

„Az intézkedés annál is inkább aggasztó, mivel a Román Nemzeti Bank (BNR) ma 1,9%-osra emelte a 2017-es év végéig várható inflációs előrejelzését. Ez azt jelenti, hogy az árak tovább nőnek, főleg a fogyóanyagok árai” - vetítette előre Mureşan.

Kapcsolódók

Kimaradt?