14,1 milliárd lejre tehető idén a nyugdíjalap hiánya

14,1 milliárd lejre tehető idén a nyugdíjalap hiánya, jövőre pedig a deficit elérné a 17,2 milliárd lejt, amennyiben nem kizárólag az infláció mértékében növelnék a különnyugdíjakat - nyilatkozta csütörtökön Ionuţ Mişa pénzügyminiszter. 

„2016-ban a nyugdíjalap hiánya 15,6 milliárd lej volt, vagyis a járulékbefizetéseken felül 15,6 milliárd lejt kellett még kiutalni a költségvetésből. 2017-ben 14,1 milliárdra tehető a deficit, amely a becslések szerint 2018-ban elérné a 17,2 milliárd lejt, a béremelések ugyanis automatikusan maguk után vonnák a nyugdíjak növekedését" - ismertette az adatokat a miniszter. 

Ionuţ Mişa arról is beszámolt, hogy készítettek egy elemzést a májusi átlagnyugdíjról. "A légi személyzeti állomány esetében 10.849 lejes átlagnyugdíj mellett 2.751 lejre tehető a járulékbefizetés. A 8.114 lejes különbözetet a költségvetésből biztosítják. Láthatják, mekkora az aránytalanság. És más területeken is vannak hasonló aránytalanságok" - fogalmazott a tárcavezető. 

A miniszter ismét hangsúlyozta, szeptember 15-éig a jelenleg érvényben levő szabályozás alapján kérhetik nyugdíjazásukat az érintettek, a nyugdíjakat azonban ezután kizárólag az infláció mértékéhez igazodva növelik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?