Tiltakoznak Édler Andrásék a forgalmi adó ellen

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara beadványban kéri a kormánytól, hogy ne módosítsák az adótörvénykönyvet, és ne tegyék kötelezővé a mikro-vállalkozások számára a 3 százalékos forgalmi adót, jelentette ki sajtótájékoztatóján Édler András.

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint a következő időszakban a háromszéki vállalkozók körében gyűjtenek támogató aláírásokat, hogy nyomatékosítsák a kérésüket. Édler szerint megpróbálják országos szintűre terjeszteni az adótörvénykönyv módosítása elleni tiltakozó akciót, de nem bízik abban, hogy ez sikerülni fog, mert a Kereskedelmi és Iparkamara országos vezetősége kormányközeli személyekből áll.Edler-Andras

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke úgy véli, több ezer hazai kisvállalkozást érint negatívan a kormány azon intézkedése, hogy az évi 65 ezer euró alatti forgalom esetén 3 százalékos forgalmi adót fizetésére kötelezi a cégeket.

Édler szerint a módosítás főként a kiskereskedők számára jelent érvágást, hiszen azoknak nagy a forgalmuk, viszont alacsony, 5-10 százalékos árréssel dolgoznak, így 100 lej forgalom után alig 5-10 lej a nyereségük. Ebből kellene 3 lejt adóként befizetniük, miközben sok más kiadásuk is van, hívja fel a figyelmet Édler András, aki szerint a szolgáltató cégeket kevésbé érinti hátrányosan az új adóügyi rendelkezés, hiszen sokan közülük eddig is forgalmi adót fizettek.

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara úgy véli, az intézkedés következményei hasonlóak lesznek a korábbi Boc-kormány által bevezetett átalány adóéhoz, amikor országos szinten 150.000 kisvállalkozás ment csődbe.

Kimaradt?