Pörög a fogyasztás az erdélyi plázákban, kolozsvári a legnyereségesebb

A legtöbb pénzt a temesvári Iulius Mallban hagyták a vásárlók 2016-ban, a legnyereségesebb a kolozsvári Polus Center volt az erdélyi bevásárlóközpontok közül. 

Tizenkét százalékkal nőtt tavaly a vásárlóerő idehaza, s a pluszpénz jelentős részét bevásárlóközpontokban költöttük el, derül ki a pénzügyminisztérium adataiból. A 63 romániai pláza közül 36 volt nyereséges, míg egy évvel korábban még csak 21 termelt profitot.

Az Erdélyben lévő bevásárlóközpontok többsége nyereségesen működik, a 27 veszteséges mall között csupán 6 erdélyi van. A plazáknak a bennük működő áruházak és boltok által fizetett bérleti díjakból származó bevétele tavaly 11 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A bérleti díjat a bérlők eladásai alapján számolják ki, ami azt jelenti, hogy a bevásárlóközpontok tavalyi forgalma hűen tükrözte a vásárlóerő növekedését.

A legnagyobb bevétele 2016-ban három bukaresti bevásárlóközpontnak, a Zona Comercială Băneasának, az AFI Palace Cotroceni-nek és a Mega Mallnak volt. A vidéki plázák közül a temesvári Iulius Mallban hagyták a legtöbb pénzt a vásárlók, majd a iași-i Palas és a kolozsvári Iulius Mall következik a rangsorban. A hetedik helyen ismét egy kolozsvári bevásárlóközpont, az időközben Vivóra átkeresztelt Polus Center áll.

Az AFI Palace Cotroceni-be dőlt a pénz

A legtöbb profitot, 46,1 millió eurót, a főváros egyik legelőkelőbb negyedében levő AFI Palace Cotroceni termelte. Az erdélyi plázák közül a legnyereségesebben a kolozsvári Polus Center gazdálkodott, 12,2 millió eurós profittal zárta az évet, ami országos viszonylatban is kiemelkedően jó eredménynek számít.

A pénz már nem Pászkány Árpád és a magyar Trigránit kasszájába vándorolt, a több mint 60 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontt ugyanis korábbi tulajdonosai eladták az osztrák Immofinanznak. Sok pénzt hagytak a vásárlók a nagybányai Gold Plaza, a nagyszebeni Shopping City Sibiu, valamint a temesvári és kolozsvári Iulius Mall boltjaiban is, melyeknek 6,5 és 4,9 millió euró közötti nyereséget termeltek.

Vannak veszteséges plázák is

A legnagyobb, 21 millió eurós veszteséget a bukaresti Mega Mall könyvelhette el. Erdélyben a temesvári Shopping City Timișoara teljesített a leggyengébben, az éves mérlege 8,4 millió eurós deficit volt. Ünneplésre a nagyváradi Oradea Shopping City tulajdonosainak sem volt okuk, az év végi szaldó ugyanis mínusz 2 millió euró volt.

A nagyváradi repülőtér közelében fekvő pláza időközben le is húzta a rollót, ami várható volt, mivel hat év alatt folymatosan veszteségesen működött, adósságállománya 61 millió euróra duzzadt. A tulajdonos, egy ciprusi off-shore cég, megpróbált 15 millió euróért túladni a bevásárlóközponton, ám nem talált vevőt rá.

Az Oradea Shopping City csődje tulajdonképpen várható volt, Nagyváradon ugyanis két másik pláza is működik, a Lotus Plaza és az Era Shopping park, s egy újabb van épülőfélben, az egykori Înfrățirea szerszámgépgyár helyén. Jövőre Szatmárnémetiben is lesz már igazi pláza, a 28 ezer négyzetméteresre tervezett Shopping City Satu Mare, melynek átadását 2018-ra ígérik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?