Gazdaságfejlesztésről Tusványoson: „nem ellenségei, hanem partnerei szeretnénk lenni Romániának”

„Az erdélyi gazdaságfejlesztési program lebonyolításával a jólétet, a pluszjövedelmet, a látható növekedést szeretnénk támogatni, amely az elkövetkezőkben mind az itt élő magyarok javát szolgálja, mind pedig a befogadó országét” – hangsúlyozta Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Csütörtökön Tusványoson, a Határon túli Gazdaságfejlesztési Programok kerekasztal-beszélgetésen Kozma úgy fogalmazott: "azt szeretnénk, hogy Románia EU-s tagországként  ne másodrendű állampolgáraiként kezeljen minket, itt élő magyarokat, ne ellenségként tekintsenek ránk, hanem partnerként.

A kerekasztal-beszélgetés meghívottai – Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárhelyettese, Grezsa István miniszteri biztos, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Jakab Sándor, a  Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, valamint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke – a Magyarország Kormánya által elindított határon túli gazdaságfejlesztési programokkal kapcsolatos tapasztalataikat és elvárásaikat osztották meg. Mint kiderült, egy éve már két térségben is sikerprogrammá nőtte ki magát a kezdeményezés, Vajdaságban és Kárpátalján már jelentős mértékben észlelhető a fejlesztési program gazdaságra gyakorolt hatása.

„Ahhoz, hogy Magyarország Kormánya a Pro Economica Alapítvánnyal közösen elindíthassa Erdélyben is gazdaságfejlesztési programját, a közeljövőben politikai egyeztetésekre lesz még szükség. Amennyiben az elsődleges célként kitűzött Maros-mezőségi Gazdaságfejlesztési Program eredményesnek bizonyul, tovább terjesztenénk Székelyföld, Közép- és Dél-Erdély, valamint Partium fele is” – nyomatékosított a beszélgetésen Kozma Mónika. Rámutatott: ha Romániában jogállami intézményrendszer működik, akkor  nem lehet kettős mérce. Ez szükséges ahhoz, hogy az itt élő magyar emberek is ugyanolyan jogokkal tudjanak a gazdaságfejlesztési programokon részt venni.

„A Magyarország Kormányának támogatásával létrejövő kezdeményezés azon túl, hogy a magyar emberek javát is szolgálja, Romániának, a befogadó államnak is előnyére válik, ugyanis minden adóvonzat, a munkavállalók után fizetett járulékösszeg az államkasszát gyarapítja” – összegzett Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója. 

Kapcsolódók

Kimaradt?