Háztartási gépgyártásban regionális nagyhatalom lettünk

Erdélyben olyan nagynevű vállalatok termelnek, mint a Philips, a Miele, az Electrolux és a DeLonghi.

Tavaly 1 milliárd euró értékben gyártottak háztartási gépeket Romániában, amivel régiós viszonylatban Lengyelország mögött a második helyen állunk. A 4,5 milliárd lejes termelés abszolút rekord, az ágazat forgalma korábban sosem érte el ezt a szintet. 2010-ben még csak 2,3 milliárd lej értékben gyártottunk háztartási gépeket, 7 év leforgása alatt tehát a forgalom megduplázódott. A termelés zöme exportra megy, ám az utóbbi években a belső fogyasztás is stabilan növekvő tendenciát mutat, legyen szó háztartási kisgépekről, hűtőszekrénykeről, mosógépekről vagy akár porszívókról.

Az ágazatot a multinacionális vállalatok uralják, a hat legnagyobb vállalat közül öt külföldi tulajdonban van. Erdély ezen a területen is fejlett országrésznek számít, a hat piacvezető cég közül négy a Kárpátok ívén belül működik, itt termelik meg az ágazat teljes árbevételének több mint 40 százalékát.

A legnagyobb erdélyi háztartási gépgyártó a DeLonghi, mely néhány éve vette át a Nokia helyét a nemeszsuki ipari parkban. A világhírű olasz vállalat tavaly 713 millió lej értékben gyártott kávéfőző gépeket. A holland tulajdonban levő Philips 2009-ben vásárolt meg egy szászvárosi gyárat, a Sogecot, ahol kávéfőzőket és elektromos fogkeféket gyártanak. A cég tavalyi árbevétele körülbelül 600 millió lej volt. A svéd Electroluxnak Szatmárnémetiben van üzeme, melyben gáztűzhelyeket szerelnek össze. A skandináv vállalat tavalyi forgalma 512 millió lej volt. A méregdrága, prémiumkategóriás háztartási gépekre specializálódott német Miele Brassóban gyárt alkaltrészeket, tavalyi árbevétele 214 millió lej volt.  

A német Karcher tavaly kezdte el a termelést új, Argeș megyei gyárában, miután korábban az Electroargeș gyártott számára porszívó alkatrészeket. Az Artic szintén tavaly jelentette be, hogy egy új gyárat épít Dâmbovița megyében, ahol mosógépeket és konyhai mosogatógépeket gyártanak majd. Az Arcticnak van már a Regátban egy hűtőszekrény- és mélyhűtőgyáruk. A világ egyik legnagyobb háztartási gépgyártójának számító Arcelik tulajdonában levő Artic a hazai piacvezető, tavaly 2 milliárd lejt meghaladó árbevétele volt. A vállalat găești-i üzemében gyártott háztartási gépeket többtucat országba exportálják. Az Arcelik vezérigazgatója, Hakan Burgurlu a közelmúltban azt nyilatkozta, nagy terveik vannak az Ulmi községbe tervezett új üzemmel, ahonnan szintén egész Európába fognak exportálni. A Karcher szintén lát fantáziát Romániában, a cégvezetés tájékoztatása szerint a gyár alkalmazottainak létszámát néhány év alatt a kezdeti 100-ról 800-ra fogják emelni.

A háztartási gépek gyártásának fejlődése pozitív tendencia a honi gazdaságban, főleg, mivel az ágazatban a hozzáadott érték lényegesen magasabb, mint a kivitel két húzóágazatának számító autó-, illetve autóalkatrész gyártásban és a textiliparban. Ezekben jellemző módon importált alapanyagokból és alkatrészekből dolgoznak, míg a háztartási gépgyártásban a beszállítók inkább belföldiek és a fejlesztés is idehaza történik. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?