Bulgária is vonzóbb a külföldi befektetők számára Romániánál

Az elmúlt 16 évben tízszer akkora volt a külföldi befektetések értéke Romániában, mint a rendszerváltás utáni első évtizedben. Ennek ellenére az egy főre eső külföldi tőkeállomány tekintetében még Bulgária is jobban áll nálunk.

A rendszerváltás óta eltelt időszakban a hazai gazdaság azokban az időszakokban fejlődött lendületesen, amikor jelentős összegű külföldi tőke áramlott az országba, derül ki a bukaresti Közgazdasági Akadémia és a Külföldi Befektetők Tanácsa által készített tanulmányból. 1999-ig a külföldi beruházók mindössze 5,3 milliárd eurónyi pénzt hoztak Romániába, a legjobb évben is csak 960 millió euró áramlott a gazdaságba.

Azt ezredfordulót követően a külföld érdeklődése nagyon megnőtt, volt olyan év, amikor a határon túli beruházók 8,68 milliárd eurót pumpáltak az országba, többet, mint a piacgazdaság első évtizedében összesen. 2016-ra a közvetlen tőkebefektetés állomány meghaladta a 62 milliárd eurót, ami látványos fejlődés az 1999-es szinthez képest. Ugyanakkor tény, hogy az egykori kommunista blokk jelenleg UE-tag országai közül mi állunk a legrosszabbul a külföldi befektetések terén, több tekintetben még Bulgária is megelőz bennünket.

A lengyelek vonzották a leginkább a külföldi tőkét

A nálunk valamivel nagyobb Lengyelországba 192 milliárd eurónyi működő tőke áramlott a rendszerváltás óta, ami abszolút értékben kimagasló a régióban. Csehországban és Magyarországon, melyeknek lakossága kb. fele a romániainak, 101,9, illetve 83 milliárd eurót fektettek be külföldi vállalatok. Bulgáriát azért megelőzzük, déli szomszédunkhoz csak 37,95 milliárd euró külföldi befektetés érkezett.

Ha a közvetlen tőkebefektetés állományt a bruttó hazai termékhez arányítjuk, kiküszöbölve így a gazdaságok eltérő méretéből adódó aránytalanságokat, akkor Bulgária is megelőz bennünket. 2015 végén a külföldi befektetések összértéke a bulgár GDP 86 százalékát tette kí, míg a mi esetünkben mindössze 39 százalékos volt az arány. A tőkevonző képesség tekintetében messze le vagyunk maradva Magyarország mögött is, ahol külföldi befektetésállomány a GDP 76,4 százalékának felel meg, Csehországban 62,6, Lengyelországban pedig 44,9 százaléknak.

Egy romániaira 3130 euró külföldi tőke jut

Az egy főre eső külföldi befektetés értéke alapján szintén régiós sereghajtók vagyunk. Idehaza minden egyes állampolgárra 3130 euró külföldi tőke jut, míg Bulgária esetében ez az összeg 5270, Lengyelországban 5035, Magyarországon 8386, Csehországban pedig 9703 euró. A többi ex-szocialista országban a külföldi befektetéseknek több mint a fele a szolgálatási ágazatba áramlott, ezzel szemben nálunk az ipar vonzotta a határon túli tőke 50,4 százalékát.

A mezőgazdaság szintén vonzónak bizonyult, a régió minden más országában a teljes tőkeállománynak maximum 0,6 százalékát vonzotta, Romániában ellenben a 2,4 százalékát. A külföldi pénzből finanszírozott befektetések közvetve és közvetlenül 1,2 millió munkahelyet teremtettek.

Kapcsolódók

Kimaradt?