Eurómilliókra büntették a Heineken görög leányvállalatát

Rekord összegű, 26,7 millió eurós bírságra büntették a Heineken görögországi leányvállalatát.

Az Athenian Brewery, a holland Heineken söripari konszern 98,8 százalékban tulajdonolt görögországi leányvállalata ellen 2004-ben indult versenyhivatali vizsgálat a görög vállalat állítólagos jogsértő magatartása miatt. 2015-ben a vizsgálat eredményeképpen az Athenian Breweryt Görögországban rekord összegű, 31,5 millió euróra büntette a görög versenyhivatal a versenyjog megsértései miatt.

A görög versenyhivatal szerint az Athenian Brewery visszaélt piaci erőfölényével, amikor támogatásért cserében kizárólagos szerződéseket kötött hotelekkel, éttermekkel és kávézókkal csapolt sör forgalmazására, a kiskereskedelmi boltoknak támogatást adott azért, hogy a polcaik egy meghatározott részén csak az ő termékeit forgalmazzák. A kiskereskedelmi láncokat utólagos árkedvezményekkel és támogatásokkal arra ösztönözte, hogy az ő termékeit értékesítse, utólagos és egyéb támogatásokkal pénzügyileg ösztönözte a sört forgalmazó nagykereskedőket arra, hogy az ő termékeit nagyobb mennyiségben/arányban forgalmazzák.

Ezzel az Athenian Brewery akadályozta a piaci versenytársakat a piachoz való hozzáférésben és a piacra jutásban. Különösen akadályozta a kis görög kézműves sörfőző cégeket piacaik elérésében.

A görög versenyhivatal döntését a Heineken bíróságon megtámadta, Athén közigazgatási fellebbviteli bírósága azonban a múlt héten helybenhagyta a versenyhatóság döntését, és fenntartotta az ítéletet.

A bírság összegét a 2015-ben meghatározott 31,5 millió euróról 26,7 millió euróra csökkentették ugyan, azonban ez még mindig rekordnak számít Görögországban – adta hírül az Euractiv hírportál.

Kapcsolódók

Kimaradt?