Autópályával kötik össze Kassát Nagyváraddal

Ünnepélyes keretek közt, a magyarországi hajdú-bihari és a romániai bihari települések képviselőinek jelentétében kedden lerakták az M4 autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki országhatár közötti szakaszának alapkövét.

A közel 100 milliárd forintos nettó bekerülési költségből megvalósuló beruházás 2020. I. negyedévében készül el, aminek eredményeként létrejön a gyorsforgalmi kapcsolat Felvidék és Észak-Erdély között, Kassa-Debrecen-Nagyvárad irányában - jelentette be Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. 

A kivitelezőknek a sztrádán 23 hidat, három különszintű csomópontot, tengelysúlymérő állomást és határátkelőt is meg kell építeniük. A rövidebb szakaszt 2019 első negyedévében szeretnék átadni, a hosszabb szakaszt pedig 2020 első negyedévében. 

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az alapkőletételen beszélt arról is, hogy az év végén elindul az M30-as autópálya hiányzó szakaszának építése is, így Debrecenből végig autópályán lehet majd eljutni Kassáig.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője úgy fogalmazott, egy olyan autópálya fejlesztése indul most el, ami nagyon fontos a romániai magyaroknak. Véleménye szerint az új sztráda egy gazdasági fejlődést is hoz majd a térségnek, s erősödnek a gazdasági kapcsolatok a romániai Bihar és Hajdú-Bihar megye között.

Az alapkőletételen elhangzott: jelenleg a 42-es főúton Berettyóújfalu és a magyar-román határ között naponta 8 ezer jármű halad át, a fejlesztés után ez 3-4 ezerre csökkenhet, így számos településen biztonságosabb lesz a közlekedés és csökken a zajterhelés, valamint a légszennyezés.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?