Ömlik az amerikai olaj: lenyomhatja az üzemanyagok árát a hazai kutaknál is

Túlkínálat van a világpiacon kőolajból, ami a hazai benzinkutaknál is érezteti a hatását. Szakértők szerint baj lehet belőle, ha nagyot zuhan az energiahordozó ára.

Örülhetnek az autósok, Donald Trump amerikai elnök ugyanis az Egyesült Államok 688 millió hordós stratégiai kőolajtartaléka felének értékesítése révén szeretné csökkenteni az államháztartási hiányt. A Fehér Ház 16,5 milliárd dollár pluszbevételre számít ebből a forrásból. Ekkora készlet piacra dobása minden bizonnyal lefelé nyomná a kőolaj világpiaci árát, ami a benzinkutaknál is éreztetné a hatását. Ha az amerikai kongresszus rábólint a javaslatra, a stratégiai tartalék piacra dobása jövőre kezdődhet meg.

Annak ellenére, hogy a kőolaj-kitermelő országokat tömörítő OPEC májusi tanácskozásán a kitermelés alacsony szinten tartásáról döntött, hogy ezzel hordónkénti 60 dollárra növelje az első számú energiahordozó árát, a várt emelkedés helyett csökkenés jött. Ennek egyik oka, hogy egyes tagországok, főleg Nigéria és Líbia, dacolva az OPEC határozatával, növelték kitermelésüket.

Az is lefelé nyomja az olajárat, hogy, a Wall Street Journal információi szerint az USA idén átlagban napi 1 millió hordót exportál, ami duplája a 2016-os mennyiségnek. A növekvő export annak tudható be, hogy az Egyesült Államok egyre több palaolajat termel ki. 2013-ban az amerikai kivitel 99 százaléka még Kanadába irányult, jelenleg azonban már 30-nál is több célországba, köztük Kínába, Nagy-Britanniába, Olaszországba és Hollandiába, de Grúzia is vásárolt már olajat az USÁ-ból.

Ezen okok miatt a világ kőolaj-kitermelése májusban 336 ezer hordóval nagyobb volt, mint áprilisban. Fereidun Fesharaki, a FACTS Global Energy tanácsadó cég igazgatója szerint a világpiacon túlkínálat van, aminek következtében a kőolaj hordónkénti ára a közeljövőben ismét 30 dollár körüli szintre zuhanhat vissza. A szakember, a CNBC amerikai TV-csatornának adott interjúban felhívja a figyelmet, hogy a kőolaj árának radikális csökkenése veszélyes, mivel negatívan befolyásolja a részvénypiacokat, a részvények árának zuhanását vonhatja maga után.

Élénkítené a gazdaságot

Egy kismértékű áresés ugyanakkor élénkítő hatással lehet a gazdaságra. A nemzetközi olajpiac helyzetét hűen tükrözi a Saiq szupertanker esete. A hajó, fedélzetén 2 millió hordó kőolajjal, május 16-án hajózott ki Rotterdamból, kínai úti céllal. Időközben azonban a kínaiak lemondták a rendelést, s mivel új megrendelő nem akadt, a Saiq, ahelyett, hogy valahol az Indiai-óceánon szelné a habokat, néhány napja még az Atlanti-óceánon vesztegelt.

A piacon referenciaterméknek számító Brent nyersolaj hordója június 19-én 47,52 dollárba került. Május 15-én még 51,29 dollár volt az ára, vagyis egy hónap alatt kb. 7,5 százalékkal lett olcsóbb. Szakértők szerint az árfolyam szinten tartásához a globális kitermelést napi 700 ezer hordóval kellene visszafogni, amire vajmi kevés az esély.

A világpiaci történésekkel összhangban, néhány hete idehaza is csökkenek az üzemanyagárak. A héten a kolozsvári repülőtér közelében levő Petrom-kútnál a benzin liere 4,48 lejbe került, a Mărăști-téri OMV-nél pedig 4,57 lejbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?